Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ήπειρος-Τζιλίν Κίνας με μνημόνιο συνεργασίας

Εικόνα του άρθρου Ήπειρος-Τζιλίν Κίνας με μνημόνιο συνεργασίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/06/2017, 01:24
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στον Δρόμο του Μεταξιού του 21ου αιώνα που προσπαθεί να ξαναφτιάξει η κυβέρνηση της Κίνας, η Ελλάδα επιδιώκει να έχει στρατηγικό ρόλο. Μέσα σε αυτό πλαίσιο συνεργασίας που διαμορφώνεται σε πολλούς τομείς, εμφανίζεται και η... Ήπειρος.

Η Περιφέρεια Ηπείρου, εδώ και δύο χρόνια, έχει ανοίξει έναν δίαυλο επικοινωνίας με μία από τις μεγαλύτερες επαρχίες της Κίνας, την Τζιλίν, με πληθυσμό πάνω από 27 εκατ. Η σύνδεση με την επαρχία Τζιλίν έγινε με τη βοήθεια του Ελληνοκινεζικού Συνδέσμου Φιλίας και συγκεκριμένα του Ηπειρώτη Λευτέρη Κόντου που κάποτε ήταν διευθύνων σύμβουλος της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» πριν την ιδιωτικοποίησή της. 

Σήμερα, λοιπόν, στην πόλη των Ιωαννίνων, βρέθηκε αντιπροσωπεία από την Τζιλίν με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της Μόνιμης Επιτροπής του Επαρχιακού Λαϊκού Κογκρέσου Chen Weigen. Η αντιπροσωπεία και η Περιφέρεια Ηπείρου προχώρησαν μάλιστα στην υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία στον τομέα της οικονομίας, του πολιτισμού, της επιστήμης και της τεχνολογίας, της εκπαίδευσης, του τουρισμού, της ιατρικής αλλά και της κινηματογραφικής παραγωγής. «Σήμερα κάνουμε ένα ακόμη βήμα για την εξωστρέφεια των ηπειρωτικών προϊόντων... Εμείς θα προσπαθήσουμε να στηρίξουμε τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν είτε από ιδιώτες είτε από επιστημονικούς φορείς, όπως είναι τα Πανεπιστήμια» ανέφερε ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης. Πρόσθεσε δε ότι γίνονται συζητήσεις για να συμμετάσχουν επιχειρήσεις τουρισμού και παραγωγής προϊόντων της Ηπείρου σε έκθεση που διοργανώνεται τον Σεπτέμβριο στην Τζιλίν. Ο κ. Καχριμάνης έκανε αναφορά και σε αγροτικά προϊόντα της περιοχής που έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα, όπως το λάδι, οι ελιές, τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια, τα γαλακτοκομικά. Στάθηκε ιδιαίτερα στα αρωματικά φυτά, για τα οποία η κινεζική αντιπροσωπεία δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στην επαρχία της Τζιλίν υπάρχουν 340 ιδιωτικά εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων από φυτά.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας από την Τζιλίν, Chen Weigen, έκανε εκτενή αναφορά στην επαρχία του, ενώ υπογράμμισε: «Το λιμάνι του Πειραιά είναι το σύμβολο συνεργασίας των δύο χωρών. Με την ανάπτυξη της φιλίας των δύο χωρών, η επαρχία Τζιλίν μπορεί να αναπτύξει πολλές συνεργασίες με την Περιφέρεια Ηπείρου».

Η κινέζικη αντιπροσωπεία επισκέφθηκε και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπου έγινε παρουσίαση για τα αρωματικά φυτά, ενώ αμέσως μετά βρέθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης με τον περιφερειάρχη, τον πρύτανη Γιώργο Καψάλη και τον δήμαρχο Δωδώνης Χρήστο Ντακαλέτση να τη συνοδεύει. Αργά το απόγευμα, η αντιπροσωπεία παραβρέθηκε σε συνάντηση με φορείς, η παρουσία των οποίων δεν ήταν και πολύ δυναμική, με εξαίρεση αυτή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back