ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ήπειρος, Πελοπόννησος και τουριστικές… μισές αλήθειες

Εικόνα του άρθρου Ήπειρος, Πελοπόννησος και τουριστικές… μισές αλήθειες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/02/2024, 17:05
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το θέμα του τουρισμού συζητήθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου, με μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές, να είναι η επιλεκτική ανάγνωση στοιχείων.

Ο… ειδικός σε αυτού του τύπου «αναγνώσεις» κ. Καχριμάνης, είπε μεταξύ άλλων: «Αν δούμε τα στοιχεία καλύτερα του τουρισμού, ο τουρισμός στην Ήπειρο, ο εισερχόμενος, είναι πάνω από την Πελοπόννησο που διαθέτει το Κόστα Ναβαρίνο».

Αυτή η ανάγνωση ισχύει όντως.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, η Ήπειρος είχε το 2022 1.083.000 επισκέψεις και ήταν στην έβδομη θέση δεκατριών Περιφερειών, ακριβώς επάνω από την Πελοπόννησο που ακολουθούσε με 891.000.

Είναι όμως αποσπασματική και δεν αντικατοπτρίζει την πλήρη πραγματικότητα, δηλαδή… το χρήμα.

Η Πελοπόννησος υπερισχύει σαφώς της Ηπείρου σε διανυκτερεύσεις και κυρίως, σε εισπράξεις. Η Πελοπόννησος έχει υπερδιπλάσιες διανυκτερεύσεις και σχεδόν διπλάσια έσοδα: 453.000.000 έναντι 260.000.000 ευρώ. Η Πελοπόννησος έχει την πέμπτη μεγαλύτερη δαπάνη ανά επίσκεψη, η Ήπειρος έχει την τελευταία...

Κοινώς, το θέμα του τουρισμού στην Ήπειρο δεν υπόκειται ούτε σε «στεγνές» αναγνώσεις των αριθμητικών στοιχείων, ούτε σε κατατάξεις «κατά πώς συμφέρει». Είναι μια συνεχώς ανερχόμενη οικονομική δραστηριότητα στην Ήπειρο, που βασίζεται κυρίως στη γειτονική Αλβανία, αλλά ακόμα, αντιπροσωπεύει ένα μικρό κομμάτι του τουριστικού μεριδίου στην Ελλάδα, καθώς τόσο της επιτρέπουν οι υποδομές της.

Κοινώς, είναι ένα θέμα με ιδιαίτερα και ποιοτικά χαρακτηριστικά, που αν αγνοούνται για χάρη των «στατιστικών που συμφέρουν», τότε οι απόψεις είναι εξίσου αποσπασματικές και ανακριβείς…


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back