ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Πελοπόννησος ήρθε στην Ήπειρο

Εικόνα του άρθρου Η Πελοπόννησος ήρθε στην Ήπειρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/10/2021, 13:50
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με μια οργανωμένη και πολυπληθή αποστολή και με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, η Πελοπόννησος… έφτασε στα Γιάννενα για να συμμετάσχει στην Πανηπειρωτική Έκθεση 2021 με δικό της περίπτερο.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αποφάσισε να στοχεύσει δυναμικά και στον εσωτερικό τουρισμό. Βασική φιλοσοφία της καμπάνιας της γενικότερα είναι ότι τουρισμός στην Ελλάδα δεν σημαίνει μόνο νησιά. Επιπλέον, προσπαθεί να συνδέσει την τουριστική προβολή με τον πρωτογενή τομέα.

Η Ήπειρος είναι μια επιλογή προφανής λόγω της Ιόνιας οδού και της μικρότερης πια απόστασης μεταξύ των δύο Περιφερειών.

«Υπάρχει κάτι διαφορετικό από ό,τι στο παρελθόν. Έχουμε έναν νέο αυτοκινητόδρομο που μας έχει φέρει πάρα πολύ κοντά - 3 ώρες από την Κόρινθο, 3,5 ώρες από την Τρίπολη, 4 ώρες από την Καλαμάτα. Και όταν σε δύο χρόνια θα έχουμε τον δρόμο από Πάτρα μέχρι Πύργο, καταλαβαίνετε ότι αυτή η απόσταση θα συντομεύσει ακόμα περισσότερο. Άρα υπάρχουν όλες εκείνες οι προοπτικές που δεν υπήρχαν στο παρελθόν όταν, για να έρθουμε από την Καλαμάτα στα Γιάννενα, χρειαζόμασταν 8 ώρες» τόνισε ο κ. Νίκας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο ξενοδοχείο Du Lac, έχοντας στο πλευρό του τους αντιπεριφερειάρχες Αρκαδίας και Αργολίδας, Χρήστο Λαμπρόπουλο και Γιάννη Μαλτέζο αντίστοιχα, και την αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Άννα Καλογεροπούλου.

Ο κ. Νίκας εξήγησε ότι ο στόχος της παρουσίας της Περιφέρειας Ηπείρου στα Γιάννενα είναι διττός: αφενός μεν η προβολή του τόπου και των προϊόντων που παράγονται και αφετέρου η προώθηση της συνεργασίας με την Ήπειρο και η εξυπηρέτηση κοινών συμφερόντων. Ειδική αναφορά έκανε στα προϊόντα, λέγοντας ότι η Πελοπόννησος είναι ένας τόπος παραγωγής όλων των προϊόντων που συνθέτουν τον φάκελο «μεσογειακή διατροφή», με πρώτο το λάδι. «Αν και το τελευταία χρόνια κάνει δυναμική εμφάνιση το κρασί, που ενδεχομένως να ξεπεράσει και το λάδι» είπε ο περιφερειάρχης.

Ο κ. Νίκας όμως κατέθεσε επιγραμματικά και στους στόχους που έχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου για την ανάπτυξή της: επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει την Κόρινθο με το Ναύπλιο μέσα στη χρονιά, στήριξη της Μεγαλόπολης λόγω της μετάβασής της στην εποχή της απολιγνιτοποίησης και διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων με διεθνή αντίκτυπο. Και τέταρτος στόχος, ίσως και ο πιο σημαντικός: μια καθαρή Περιφέρεια. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει προχωρήσει τις διαδικασίες για την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ (με την ΤΕΡΝΑ). «Στοχεύουμε σε μια οργανωμένη διαχείριση απορριμμάτων στο τέλος αυτής της χρονιάς. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη με σκουπίδια στους δρόμους» είπε.

Μετά τη συνέντευξη Τύπου, ακολούθησε δείπνο εργασίας παρουσία του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη, του προέδρου του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρη Δημητρίου και εκπροσώπων των τοπικών (και εκκλησιαστικών) αρχών. Ο κ. Καχριμάνης μίλησε για τα όσα ενώνουν τις δύο Περιφέρειες και έφερε στο προσκήνιο και πάλι τον δρόμο «Ιωάννινα-Κακαβιά», με αφορμή τα όσα είχε πει ο κ. Νίκας για τον δρόμο «Πάτρα-Πύργος». Όπως είπε, θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις με το υπουργείο Υποδομών και έκανε λόγο για έναν δρόμο expressway (σε αναμονή, ωστόσο, των επίσημων ανακοινώσεων από το υπουργείο). Και, όπως σε κάθε ανάλογη περίπτωση, ο κ. Καχριμάνης εντόπισε το γενεαλογικό δέντρο του κ. Νίκα και τις ρίζες του στην Ήπειρο.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου λοιπόν έχει το δικό της περίπτερο από σήμερα μέχρι τις 20 Οκτωβρίου στην Πανηπειρωτική Έκθεση 2021, στις εγκαταστάσεις του Πανηπειρωτικού Σταδίου. Το περίπτερο είναι οργανωμένο σε τρία μέρη: τουριστική Πελοπόννησος, Πελοπόννησος της παραγωγής και η Πελοπόννησος στον αγώνα του ’21.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back