Η Ήπειρος δεν είναι η «φτωχότερη περιφέρεια της Ευρώπης», όπως εσφαλμένα αναφέρονται σε αυτή πολιτικά πρόσωπα συνήθως. Δεν είναι όμως και πλούσια, ούτε καν βρίσκεται σε μια μέση κατάσταση.
Αντίθετα, είναι μια Περιφέρεια με πάρα πολλές και έντονες οικονομικές αντιθέσεις, που αντικατοπτρίζονται σε πιο λεπτομερειακά στοιχεία (καταθέσεις κ.λπ.) και πολύ χαμηλά στο σχετικό πίνακα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2018 είχε το τρίτο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στη χώρα: 11.775, αυξημένο κατά 1,7% σε σχέση με το 2017.
Η Ήπειρος έχει το μισό ΑΕΠ της Αττικής.
Η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία στην Ήπειρο, ανέρχεται σε 3,409 εκατ. ευρώ, ελαφρά αυξημένη από το 2017 (+0,8%) και είναι επίσης τρίτη από το τέλος.
Σε σχέση με το 2010, η ΑΠΑ έχει μειωθεί στην Ήπειρο, από 4,363 εκατ. ευρώ σε 3,383 εκατ. ευρώ. Επίσης, παραμένει σταθερά το 2,2% της συνολικής ΑΠΑ της χώρας. Κοινώς, η οικονομική δραστηριότητα στην Ήπειρο παραμένει μια από τις μικρότερες, τέταρτη από το τέλος στον πίνακα των Περιφερειών.
Ορισμοί:
Η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ), είναι η αξία της ακαθάριστης παραγωγής της χώρας που παράγεται κατά τη διάρκεια μιας περιόδου, αφού αφαιρεθεί η ενδιάμεση κατανάλωση δηλαδή η αξία των πρώτων υλών, καυσίμων και υπηρεσιών που παρασχέθηκαν από άλλους και χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της παραγωγής. Αντιπροσωπεύει την προστιθέμενη αξία που δημιουργείται από τους τομείς που παράγουν αγαθά και υπηρεσίες εντός της χώρας.
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), συνοψίζει την αξία της ακαθάριστης παραγωγής της χώρας που παράγεται κατά τη διάρκεια μιας περιόδου, αφού αφαιρεθεί η ενδιάμεση κατανάλωση, δηλαδή η αξία των πρώτων υλών που παρασχέθηκαν από άλλους και χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της παραγωγής. Για να υπολογιστεί το ΑΕΠ προστίθενται στη συνολική ΑΠΑ οι εισαγωγικοί δασμοί και οι φόροι επί των εισαγωγικών δασμών και ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ).