Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Υπερψηφίστηκε το «East Med Act»

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Υπερψηφίστηκε το «East Med Act»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/06/2019, 13:49
ΚΟΣΜΟΣ

Με την ψήφο της συντριπτικής πλειοψηφίας των παρόντων μελών της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας ανοίγει πλέον ο δρόμος για την κατάθεση του «East Med Act» στην ολομέλεια του Σώματος.

Ειδικότερα, το «Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο», όπως ονομάζεται επίσημα, συζητήθηκε την Τρίτη στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, όπου εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία, καθώς μόνο οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές Τζεφ Μέρκλεϊ και Εντ Μάρκι δεν το υπερψήφισαν. Οι αντιρρήσεις, όμως, των συγκεκριμένων γερουσιαστών δεν σχετίζονται τόσο με το γεωπολιτικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου όσο με το ενεργειακό σκέλος του, καθώς και οι δύο στηρίζουν την «Νέα Πράσινη Συμφωνία» και έχουν εκφράσει επανειλημμένα παρόμοιες οικολογικές ευαισθησίες.

Υπενθυμίζεται ότι το διακομματικό νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί από τους γερουσιαστές Μπομπ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο επιχειρεί να αναμορφώσει την γεωπολιτική στρατηγική των ΗΠΑ στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου τοποθετώντας την τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου στο επίκεντρο του στρατηγικού ενδιαφέροντος της Ουάσιγκτον. Ανάμεσα στις πολλές προβλέψεις του περιλαμβάνεται και η άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και η καταγραφή των τουρκικών παραβιάσεων.

Την ίδια στιγμή η πορεία του νομοσχεδίου έχει δρομολογηθεί και στην αμερικανική βουλή με διακομματική στήριξη, καθώς οι ομοσπονδιακοί βουλευτές Γκας Μπιλιράκη, Ντέιβιντ Σίσιλιν, και Τεντ Ντόιτς έχουν ήδη καταθέσει το νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back