ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Τέξας: Πυροβολισμοί σε λύκειο με πολλούς νεκρούς (upd)

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ-Τέξας: Πυροβολισμοί σε λύκειο με πολλούς νεκρούς (upd)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/05/2018, 21:58
ΚΟΣΜΟΣ

Οκτώ έως δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ένοπλος άνοιξε πυρ σε Λύκειο στο Σάντ Φε του Τέξας, όπως επιβεβαίωσε ο σερίφης της κομητείας του Χάρις, η οποία έστειλε ενισχύσεις στην κομητεία Γκάλβεστον, όπου βρίσκεται η μικρή πόλη. Στην πλειονότητά τους είναι μαθητές. 

Οι αστυνομικές αρχές της κομητείας Χάρις εντόπισαν εκρηκτικούς μηχανισμούς στον χώρο και περιμετρικά του λυκείου της Σάντα Φε.

«Πιθανοί εκρηκτικοί μηχανισμοί εντοπίστηκαν στο σχολείο και γύρω από αυτό. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία για την εξουδετέρωσή τους» ανέφερε στον λογαριασμό της στο Twitter η σχολική περιφέρεια. Ο σερίφης της κομητείας είχε ήδη δηλώσει ότι πυροτεχνουργοί βρίσκονται επί τόπου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ένας μαθητής του σχολείου έχει συλληφθεί και κρατείται.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Houston Chronicle, ο δράστης ήταν οπλισμένος με ένα τουφέκι AR-15, ένα πιστόλι, μια κοντόκανη καραμπίνα και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

«Οι αστυνομικοί που μπήκαν μέσα βρήκαν μια λίμνη αίματος στο σχολείο. Προφανώς, αυτός ο τύπος έριχνε εκρηκτικούς μηχανισμούς παντού. Δεν ξέρουμε αν κάποιος από αυτούς εξερράγη», είπε η πηγή την οποία επικαλείται η εφημερίδα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, και θερμός υποστηρικτής της οπλοκατοχής, χαρακτήρισε "πολύ-πολύ θλιβερή" τη σημερινή, μιλώντας για μια "φρικτή επίθεση". Λίγο νωρίτερα είχε γράψει στο Twitter ότι «ενδεχομένως να αναμένουμε άσχημα νέα».

Λίγο πριν, ένας δημοσιογράφος του τοπικού τηλεοπτικού δικτύου KHOU επικαλούμενος τρεις διαφορετικές πηγές, ανέφερε ότι τουλάχιστον 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ το CNN έκανε λόγο για «πολλούς νεκρούς». 

Στον επίσημο λογαριασμό στο Twitter του γραφείου του σερίφη της κομητείας Χάρις γινόταν λόγος για ένα «περιστατικό με πολλά θύματα» και διευκρινιζόταν ότι «οι τραυματίες λαμβάνουν τις πρώτες βοήθειες». 

Αναφέρθηκε ακόμη ότι ένας αστυνομικός τραυματίστηκε, όμως προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί η σοβαρότητα των τραυμάτων του.

Η κατάσταση βρίσκεται «υπό έλεγχο», επισήμανε η διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Σάντα Φε στον λογαριασμό της στο Facebook.

Ο Ρίτσαρντ Άλεν, πατέρας μιας μαθήτριας, περιέγραψε στο τηλεοπτικό δίκτυο KTRK ότι έφθασε στην περιοχή λίγο αφότου σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί και είδε να μεταφέρουν τραυματίες στα ασθενοφόρα.

«Ο γιος μου είπε ότι κάποιος μπήκε σε αίθουσα διδασκαλίας των καλλιτεχνικών και άρχισε να πυροβολεί εναντίον πολλών μαθητών».


Ένας 17χρονος μαθητής έχει συλληφθεί ως ύποπτος για το νέο μακελειό σε λύκειο των ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS News και πολλά άλλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο ύποπτος ονομάζεται Δημήτρης Παγουρτζής. Επισήμως, οι αρχές δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία του υπόπτου.

Ο Παγουρτζής φέρεται ότι είχε αναρτήσει στο Facebook φωτογραφίες του ίδιου να φορά ένα μπλουζάκι με τη φράση Born to Kill ("Γεννημένος να σκοτώνει") ενώ σε άλλον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης υπήρχαν φωτογραφίες του με ένα όπλο και ένα μαχαίρι. Η σελίδα του στο Facebook έχει πλέον απενεργοποιηθεί, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Post.

Ο σερίφης της κομητείας Χάρις Εντ Γκονζάλες είπε ότι ο ύποπτος, τον οποίο δεν κατονόμασε, έχει τεθεί υπό κράτηση ενώ ένα δεύτερο πρόσωπο έχει προσαχθεί και ανακρίνεται. Και οι δύο πιστεύεται ότι ήταν μαθητές στο σχολείο αυτό.


Ο ένας από τους δύο ανθρώπους που βρίσκονται υπό κράτηση για την επίθεση στο σχολείο του Τέξας αναγνωρίστηκε ως ο Δημήτριος Παγουρτζής, είπε μια πηγή των υπηρεσιών επιβολής του νόμου στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. 

Η πηγή αυτή μίλησε υπό την προϋποθεση να μην κατονομαστεί, διότι δεν έχει άδεια να συζητήσει δημοσίως την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.


Ο δράστης του μακελειού στο Λύκειο Σάντα Φε του Τέξας άφησε εκρηκτικούς μηχανισμούς σε ένα σπίτι και σε ένα όχημα, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της Πολιτείας.

Ο κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, επιβεβαίωσε ότι οι νεκροί ανέρχονται στους δέκα ενώ άλλοι τόσοι είναι και οι τραυματίες.

Ο δράστης χρησιμοποιήσε τα όπλα που είχε στην κατοχή του ο πατέρας του, μια κοντόκανη καραμπίνα και ένα ρεβόλβερ πρόσθεσε, ενώ είχε κατασκευάσει και διάφορους εκρηκτικούς μηχανισμούς, όπως βόμβες μολότοφ.

Ο Άμποτ διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία θα ξεκινήσει αμέσως να εργάζεται ώστε να βρεθούν λύσεις για να προστατευθούν οι μαθητές από τέτοια επεισόδια στα σχολεία τους.


Ο μαθητής που εισέβαλε σήμερα σε Λύκειο της πόλης Σάντα Φε του Τέξας και σκότωσε δέκα συμμαθητές και καθηγητές του σκόπευε αρχικά να βάλει τέλος στη ζωή του, όμως τελικά παραδόθηκε στην αστυνομία, αποκάλυψε ο κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ.

"Όχι μόνο ήθελε να διαπράξει την επίθεση αλλά ήθελε και να αυτοκτονήσει αμέσως μετά. Δεν είχε το θάρρος να αυτοκτονήσει" είπε ο κυβερνήτης, επικαλούμενος την έρευνα της αστυνομίας στα ημερολόγια που άφησε ο 17χρονος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back