ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Σκηνές βίας και εκατοντάδες συλλήψεις στα πανεπιστήμια

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Σκηνές βίας και εκατοντάδες συλλήψεις στα πανεπιστήμια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/05/2024, 22:05
ΚΟΣΜΟΣ

Τουλάχιστον 200 άτομα συνελήφθησαν στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA) την Πέμπτη, αναφέρει το Associated Press, ανεβάζοντας το εθνικό σύνολο των συλλήψεων σε περισσότερες από 2.000 σε δεκάδες πανεπιστημιουπόλεις από τότε που η αστυνομία εκκαθάρισε έναν καταυλισμό στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στις 30 Απριλίου.

Διαδηλώσεις και συλλήψεις έχουν σημειωθεί σχεδόν σε κάθε γωνιά της χώρας, και τα τελευταία 24ωρα κυρίως στο UCLA, όπου αστυνομικοί με εξοπλισμό των ΜΑΤ κατέκλυσαν διαδηλωτές, αφαίρεσαν οδοφράγματα και άρχισαν να διαλύουν τον οχυρωμένο καταυλισμό των διαδηλωτών.

Η αστυνομική καταστολή πριν από την αυγή στο UCLA σηματοδότησε το τελευταίο σημείο ανάφλεξης στην αυξανόμενη ένταση στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, όπου οι διαμαρτυρίες για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα έχουν οδηγήσει σε συγκρούσεις φοιτητών μεταξύ τους και με τις αστυνομικές αρχές.

Οι οργανωμένες από φοιτητές συγκεντρώσεις και κατασκηνώσεις κατά του πολέμου στη Γάζα, οι οποίες ξεκίνησαν από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης στις 17 Απριλίου, έχουν εξαπλωθεί σε περισσότερες από 24 πολιτείες και σε τουλάχιστον έξι άλλες χώρες.

Σε πολλές περιπτώσεις έχει ζητηθεί η συνδρομή της αστυνομίας και σε ορισμένες πανεπιστημιουπόλεις έχει ξεσπάσει βία. Οι συνολικές συλλήψεις σε όλη τη χώρα κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο ξεπερνούν πλέον τις 1.000.

Στο UCLA, πριν από την επέμβαση, η αστυνομία προέτρεψε τους διαδηλωτές με επανειλημμένες ανακοινώσεις να εκκενώσουν τη ζώνη διαμαρτυρίας, η οποία καταλάμβανε μια κεντρική πλατεία περίπου στο μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου.

Αφού συγκεντρώθηκαν για ώρες, οι αστυνομικοί κινήθηκαν τελικά μέσα στην περιοχή σε γραμμές κρατώντας γκλομπ, καθώς οι διαδηλωτές - μερικοί με λευκά κράνη - ένωναν τα χέρια τους, προσπαθώντας να εμποδίσουν την προέλασή τους.

Ζωντανά τηλεοπτικά πλάνα έδειχναν αστυνομικούς να γκρεμίζουν σκηνές, να διαλύουν οδοφράγματα και να μεταφέρουν τον καταυλισμό, ενώ οι συλληφθέντες διαδηλωτές κάθονταν με τα χέρια τους δεμένα πίσω από την πλάτη τους με φερμουάρ.

Φοιτητές πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις ή έστησαν σκηνές σε δεκάδες σχολεία τις τελευταίες ημέρες, ζητώντας από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να κάνει περισσότερα για να σταματήσει η αιματοχυσία στη Γάζα και απαιτώντας από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να απεξαρτηθούν από εταιρείες που υποστηρίζουν την κυβέρνηση του Ισραήλ.

Ο Μπάιντεν έσπασε, τελικά, τη σιωπή του για τις διαδηλώσεις την Πέμπτη, λέγοντας ότι οι Αμερικανοί έχουν το δικαίωμα να διαμαρτύρονται, αλλά όχι να εξαπολύουν βία.

«Η καταστροφή περιουσίας δεν είναι ειρηνική διαμαρτυρία», δήλωσε στον Λευκό Οίκο. «Είναι ενάντια στο νόμο. Ο βανδαλισμός, η καταπάτηση, το σπάσιμο παραθύρων, το κλείσιμο πανεπιστημιουπόλεων, η αναγκαστική ακύρωση μαθημάτων και αποφοίτησης - τίποτα από αυτά δεν είναι ειρηνική διαμαρτυρία».

Αλλά ο Μπάιντεν απέρριψε επίσης την ιδέα της ανάπτυξης της Εθνοφρουράς στα πανεπιστήμια.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του τον Νοέμβριο απέναντι στον Ρεπουμπλικανό πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, έχει βαδίσει σε μια προσεκτική γραμμή καθώς αντιμετωπίζει επικρίσεις τόσο από τη δεξιά όσο και από την αριστερά σχετικά με την πολιτική του για το Ισραήλ.

Με πληροφορίες από Guardian, Reuters, AP, Φωτογραφία: Wally Skalij/Los Angeles

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back