Λυκ πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν υποστήριξε τη Χάρις. Τι θα συμβεί στη συνέχεια;

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν υποστήριξε τη Χάρις. Τι θα συμβεί στη συνέχεια;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/07/2024, 10:24
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέπληξε τους Αμερικανούς ψηφοφόρους την Κυριακή, όταν ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί από την κούρσα για την προεδρία μετά από εβδομάδες αντίστασης στις εκκλήσεις να παραιτηθεί.

Αν και θα φέρει εις πέρας το υπόλοιπο της προεδρίας του, υποστήριξε την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις για να πάρει τη θέση του ως υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Η απόφαση αυτή ρίχνει το κόμμα σε αχαρτογράφητα νερά, ενώ απομένει μόλις ένας μήνας για το Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών.

Το ΒΒC παρουσιάζει έναν οδηγό για το τι θα μπορούσε να ακολουθήσει.

Τι συμβαίνει τώρα;

Η τελευταία φορά που ένας εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ εγκατέλειψε την εκστρατεία επανεκλογής του ήταν ο Λίντον Μπέινς Τζόνσον το 1968. Ως αποτέλεσμα, η πορεία για την ανάδειξη νέου υποψηφίου τόσο κοντά στην ημέρα των εκλογών είναι ασαφής.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε ήδη κερδίσει 3.896 δεσμευμένους αντιπροσώπους κατά τη διάρκεια των προκριματικών εκλογών των Δημοκρατικών. Αυτό είναι πολύ περισσότερο από το ποσό που απαιτείται για να εξασφαλίσει το χρίσμα του κόμματός του.

Αυτοί οι αντιπρόσωποι ψήφισαν προηγουμένως υπέρ του συνδυασμού Μπάιντεν-Χάρις, αλλά τελικά θα εξαρτηθεί από αυτούς να αποφασίσουν ποιον υποψήφιο θα υποστηρίξουν ως υποψήφιο των Δημοκρατικών κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος τον επόμενο μήνα.

Ενώ η υποστήριξη του Μπάιντεν καθιστά την Χάρις την πιο πιθανή επιλογή για το χρίσμα, δεν είναι απολύτως βέβαιο τι θα συμβεί αφού αποδεσμεύσει τους αντιπροσώπους του.

Θα μπορούσε να υπάρξει ένα ανοιχτό συνέδριο;

Το Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 19 Αυγούστου.

Εάν το Δημοκρατικό Κόμμα δεν συγκεντρωθεί για να υποστηρίξει έναν νέο υποψήφιο, αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα ανοιχτό συνέδριο για πρώτη φορά από το 1968.

Αυτό θα σήμαινε ότι οι σύνεδροι θα ήταν ελεύθεροι να αποφασίσουν ποιον θα ψηφίσουν μεταξύ πολλών υποψηφίων, αν προκύψουν. Οι υποψήφιοι θα χρειάζονται υπογραφές από τουλάχιστον 300 αντιπροσώπους για να εμφανιστεί το όνομά τους στο ψηφοδέλτιο.

Θα υπάρξει ένας πρώτος γύρος ψηφοφορίας μεταξύ των 3.900 δεσμευμένων αντιπροσώπων, στους οποίους περιλαμβάνονται οι ψηφοφόροι που θεωρούνται πιστοί στο Δημοκρατικό Κόμμα.

Εάν κανένας υποψήφιος δεν λάβει την πλειοψηφία των ψήφων μετά από αυτόν τον πρώτο γύρο, τότε θα πραγματοποιηθούν περισσότεροι γύροι ψηφοφορίας. Αυτοί οι γύροι ψηφοφορίας θα περιλάμβαναν υπερκλητούς - ηγέτες του κόμματος και εκλεγμένους αξιωματούχους - οι οποίοι θα ψήφιζαν όλοι μαζί μέχρι να επιλεγεί ο υποψήφιος.

Για να εξασφαλίσει το χρίσμα του κόμματος, ένας υποψήφιος χρειάζεται 1.976 ψήφους αντιπροσώπων.

Ποιος θα μπορούσε να αμφισβητήσει την Χάρις;

Καθώς οι εκκλήσεις προς τον Μπάιντεν να εγκαταλείψει την κούρσα τις τελευταίες εβδομάδες αυξάνονταν, εμφανίστηκαν διάφοροι πιθανοί αντικαταστάτες.

Η Δημοκρατική Κυβερνήτης του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ έχει προβληθεί ως υποψήφια, αν και έχει δηλώσει ότι δεν θα σκεφτόταν να κατέβει υποψήφια αν ο Μπάιντεν αποχωρούσε. Την Κυριακή, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του Μπάιντεν, δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί «για να εκλέξουμε τους Δημοκρατικούς και να σταματήσουμε τον Ντόναλντ Τραμπ».

Και ορισμένοι άλλοι φημολογούμενοι αντικαταστάτες έχουν έκτοτε συσπειρωθεί πίσω από την Χάρις -μεταξύ των οποίων ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ, ο υπουργός Μεταφορών Πιτ Μπούτιγκιγκ και ο κυβερνήτης της Πενσυλβάνια Τζος Σαπίρο.

Ορισμένοι από αυτούς τους υποψηφίους θα μπορούσαν να εξεταστούν για τον ρόλο του αντιπροέδρου, εάν η Χάρις κερδίσει τελικά το χρίσμα.

Πηγή: BBC

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3