ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Ναι» στη βοήθεια προς Ουκρανία και Ισραήλ

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: «Ναι» στη βοήθεια προς Ουκρανία και Ισραήλ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/04/2024, 13:28
ΚΟΣΜΟΣ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε το Σάββατο με ευρεία διακομματική υποστήριξη ένα πακέτο 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων που παρέχει βοήθεια για την ασφάλεια στην Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν, παρά τις αντιρρήσεις των σκληροπυρηνικών Ρεπουμπλικανών.

Τα νομοσχέδια προχωρούν τώρα στη Γερουσία όπου οι Δημοκρατικοί έχουν πλειοψηφία, πρόκειται να αρχίσει να εξετάζει το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων την Τρίτη, με κάποιες προκαταρκτικές ψηφοφορίες το απόγευμα. Η τελική έγκριση αναμένεται κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα, γεγονός που θα ανοόιξει το δρόμο για την υπογραφή του νόμου από τον Μπάιντεν.

Τα νομοσχέδια προβλέπουν 60,84 δισεκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανανέωση των αμερικανικών όπλων, αποθεμάτων και εγκαταστάσεων, 26 δισεκατομμύρια δολάρια για το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων 9,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ανθρωπιστικές ανάγκες, και 8,12 δισεκατομμύρια δολάρια για τον Ινδο-Ειρηνικό, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ του νομοσχεδίου βοήθειας προς τη χώρα του, που μάχεται τη Ρωσία.

Την απόφαση της Βουλής χαιρέτισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Η Ουκρανία αξίζει όλη την υποστήριξη που μπορεί να λάβει ενάντια στη Ρωσία. Τώρα, ζητάμε από τη Γερουσία των ΗΠΑ να ψηφίσει το συντομότερο δυνατό (σ.σ. το νομοσχέδιο) καθώς διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές. Οι διατλαντικοί σύμμαχοι είναι ενωμένοι για την υποστήριξη της ελευθερίας και της δημοκρατίας» τόνισε με ανάρτησή της στο Χ.

Η ψηφοφορία για την έγκριση της χρηματοδότησης της Ουκρανίας ήταν 311-112. Είναι ενδεικτικό ότι 112 Ρεπουμπλικάνοι τάχθηκαν κατά της νομοθεσίας, ενώ μόνο 101 την υποστήριξαν.

Στην ψηφοφορία του Σαββάτου, κατά την οποία η βοήθεια προς το Ισραήλ εγκρίθηκε με 366-58, 37 Δημοκρατικοί και 21 Ρεπουμπλικάνοι ήταν αντίθετοι.

Ο Τζόνσον επέλεξε αυτή την εβδομάδα να αγνοήσει τις απειλές απομάκρυνσης από σκληροπυρηνικά μέλη της εύθραυστης πλειοψηφίας του 218-213 και να προωθήσει το μέτρο που περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, η οποία αγωνίζεται να αποκρούσει μια διετή ρωσική εισβολή.

Η αντίδραση της Μόσχας

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου για βοήθεια στην Ουκρανία θα «καταστρέψει περαιτέρω» την Ουκρανία και θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους στον πόλεμο.

Ο Πεσκόφ τόνισε επίσης στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass ότι μια διάταξη στη νομοθεσία που επιτρέπει στην αμερικανική κυβέρνηση να κατάσχει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και να τα μεταφέρει στην Ουκρανία για ανοικοδόμηση θα αμαυρώσει την εικόνα των ΗΠΑ. Η Μόσχα, συνέχισε, θα απαντήσει με μέτρα προς το δικό της συμφέρον.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back