ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Με σκεπτικισμό η βοήθεια προς την Ουκρανία

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Με σκεπτικισμό η βοήθεια προς την Ουκρανία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/09/2023, 16:07
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσπάθησε να ενισχύσει την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία κατά τη διάρκεια μιας καταιγιστικής επίσκεψης στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη, μεταφέροντας ένα αισιόδοξο μήνυμα για την πρόοδο του πολέμου, ενώ αντιμετώπισε νέα ερωτήματα σχετικά με τη ροή αμερικανικών δολαρίων που επί 19 μήνες βοήθησαν τα στρατεύματά του να συνεχίσουν τη μάχη κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Ο Ουκρανός πρόεδρος αναχώρησε από την Ουάσιγκτον αφού εξασφάλισε μια νέα συμφωνία στρατιωτικής βοήθειας ύψους 325 εκατ. δολαρίων, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνει τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που ζητούσε ο πρόεδρος Ζελένσκι.

Υπάρχει αυξανόμενη πολεμική κόπωση από ορισμένους Αμερικανούς Ρεπουμπλικάνους που λένε ότι τα χρήματα θα ήταν καλύτερα να δαπανηθούν σε εσωτερικά ζητήματα. 

Και όπως και να το δει κανείς, ένα πράγμα που είναι σαφές είναι ότι η υποστήριξη προς τον Πρόεδρο Ζελένσκι και την Ουκρανία στο Καπιτώλιο, τουλάχιστον μεταξύ ορισμένων Ρεπουμπλικανών, μειώνεται.

Η δεύτερη επίσκεψη του Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον από τότε που η Ρωσία εξαπέλυσε την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, έγινε με τον κόσμο να επικεντρώνεται στο κατά πόσον η υποστήριξη της Ουκρανίας από τους συμμάχους της μπορεί να φθίνει.

Μια σκληροδεξιά πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αντιτίθεται όλο και περισσότερο στο να δαπανηθούν περισσότερα χρήματα για να βοηθηθεί η Ουκρανία στην πολεμική της προσπάθεια.

Την ίδια ώρα, το Κίεβο αντιμετώπισε επίσης ένα πλήγμα όταν η Πολωνία δήλωσε ότι θα σταματήσει να δίνει νέες υποσχέσεις για όπλα στον σύμμαχό της εν μέσω μιας εμπορικής διαμάχης, αν και η Βαρσοβία αρνήθηκε ότι τα δύο ζητήματα συνδέονται.


Στον Καναδά

Σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος, θέλοντας να εξασφαλίσει περαιτέρω στήριξη, βρίσκεται στην Οττάβα για συνομιλίες με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τρυντώ και για να μιλήσει στο κοινοβούλιο της χώρας.

Εκτός από την πρωτεύουσα Οτάβα, ο Ζελένσκι θα επισκεφθεί επίσης το Τορόντο όπου θα συναντήσει καναδούς επιχειρηματίες, φιλοδοξώντας να εξασφαλίσει επενδύσεις για την επόμενη μέρα του πολέμου στην πατρίδα του.

Με πληροφορίες από BBC, DW

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back