ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Λίγο πριν τη στάση πληρωμών

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Λίγο πριν τη στάση πληρωμών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/10/2023, 13:03
ΚΟΣΜΟΣ

Η απειλή της αναστολής λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αίφνης απομακρύνθηκε αργά το Σάββατο, καθώς ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε ένα νομοσχέδιο για την προσωρινή χρηματοδότηση ώστε να παραμείνουν ανοιχτές οι υπηρεσίες, αφού το Κογκρέσο έσπευσε να εγκρίνει τη διακομματική συμφωνία.

Το πακέτο αποσύρει τη βοήθεια προς την Ουκρανία, μια προτεραιότητα του Λευκού Οίκου στην οποία αντιτίθεται ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αλλά αυξάνει την ομοσπονδιακή βοήθεια για καταστροφές κατά 16 δισεκατομμύρια δολάρια. Το νομοσχέδιο χρηματοδοτεί την κυβέρνηση μέχρι τις 17 Νοεμβρίου.

Μετά από ημέρες αναταραχής στη Βουλή, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι εγκατέλειψε αιφνιδιαστικά τις απαιτήσεις για απότομες περικοπές δαπανών από τη δεξιά του πτέρυγα και αντ' αυτού βασίστηκε στους Δημοκρατικούς για να περάσει το νομοσχέδιο, με κίνδυνο για τη δική του θέση. Η Γερουσία ακολούθησε με την τελική έγκριση ολοκληρώνοντας έτσι μια θυελλώδη ημέρα στο Καπιτώλιο.

Μια στάση πληρωμών θα σήμαινε ότι οι περισσότεροι από τους 4 εκατομμύρια υπαλλήλους της κυβέρνησης δεν θα πληρώνονταν και επίσης θα έκλεινε μια σειρά από ομοσπονδιακές υπηρεσίες, από τα Εθνικά Πάρκα μέχρι τις χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές.

«Αυτά είναι καλά νέα για τον αμερικανικό λαό», ανέφερε ο Μπάιντεν σε δήλωσή του.

Είπε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να επιτρέψουν να διακοπεί η αμερικανική υποστήριξη προς την Ουκρανία» και ανέμενε ότι ο Μακάρθι «θα τηρήσει τη δέσμευσή του προς το λαό της Ουκρανίας και θα εξασφαλίσει τη διέλευση της υποστήριξης που απαιτείται για να βοηθηθεί η Ουκρανία σε αυτή την κρίσιμη στιγμή».

Το αποτέλεσμα τερματίζει, προς το παρόν, την απειλή μιας παράλυσης της χώρας, αλλά η αναστολή μπορεί να είναι βραχύβια. Το Κογκρέσο θα χρειαστεί και πάλι να χρηματοδοτήσει την κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες με κίνδυνο να ξεσπάσει κρίση, καθώς οι απόψεις σκληραίνουν, ιδίως μεταξύ των βουλευτών της δεξιάς πτέρυγας, οι απαιτήσεις των οποίων τελικά παραμερίστηκαν αυτή τη φορά υπέρ μιας πιο διακομματικής προσέγγισης.

Φωτογραφία: Ο Κέβιν Μακάρθι υπογράφει το σχέδιο χρηματοδότησης της αμερικανικής κυβέρνησης/twitter



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back