ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

ΗΠΑ: Κατηγορίες σε Ρώσους πράκτορες για το hacking της Yahoo

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Κατηγορίες σε Ρώσους πράκτορες για το hacking της Yahoo
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/03/2017, 11:54
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Κατηγορίες σε δύο Ρώσους πράκτορες και δύο χάκερς απήγγειλαν οι ΗΠΑ για την υποκλοπή 500 εκατομμυρίων λογαριασμών από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Yahoo.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης άσκησε δίωξη κατά των Ρώσων πρακτόρων Ντμίτρι Ντουκουτσάεφ και Ίγκορ Σούσκιν και των χάκερ Αλεξέι Μπέλαν και Καρίμ Μπαράτοφ. Οι τρεις από τους κατηγορούμενους είναι Ρώσοι, ενώ ο τέταρτος έχει διπλή υπηκοότητα, από τον Καναδά και τον Καζακστάν.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι Ρώσοι κατάσκοποι «προσέλαβαν» τους χάκερ για να επιτεθούν σε διάφορους παρόχους το 2014. Κατάφεραν έτσι να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες εκατομμυρίων χρηστών.

«Η εγκληματική συμπεριφορά αυτή, που εκτελέστηκε και υποβοηθήθηκε από στελέχη ενός τμήματος της (ρωσικής) υπηρεσίας FSB (διαδέχθηκε την KGB) η οποία χρησιμεύει ως σημείο επαφής του FBI στη Μόσχα για θέματα εγκλημάτων του κυβερνοχώρου, είναι εντελώς απαράδεκτη», είπε η ασκούσα καθήκοντα βοηθού του γενικού εισαγγελέα των ΗΠΑ Μέρι Μακόρντ σε συνέντευξη Τύπου όπου ανακοίνωσε τις κατηγορίες.

Οι κατηγορίες που ανακοινώθηκαν χθες δεν συνδέονται με την παραβίαση ηλεκτρονικών μηνυμάτων του Δημοκρατικού Κόμματος κατά την περίοδο των αμερικανικών προεδρικών εκλογών το 2016. Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφορίες έχουν δηλώσει ότι οι παραβιάσεις έγιναν από ρωσικές υπηρεσίες κατασκοπείας, περιλαμβανόμενης και της FSB, ώστε να βοηθήσουν την εκστρατεία του ρεπουμπλικανού υποψήφιου για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ.

Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν διμερή συμφωνία έκδοσης με τη Ρωσία αλλά η Μακόρντ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ρωσικές αρχές θα συνεργαστούν ώστε να αντιμετωπίσουν οι δράστες τη δικαιοσύνη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back