Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη καταρτίζουν έναν εθελοντικό κώδικα δεοντολογίας για την τεχνητή νοημοσύνη, δήλωσε την Τετάρτη κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς αυξάνονται οι προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που εγκυμονεί για την ανθρωπότητα, αλλά και οι εκκλήσεις για ρύθμιση.
Ο εθελοντικός κώδικας πιστεύεται ότι θα γεφυρώσει το κενό ενώ η ΕΕ των 27 χωρών εργάζεται πάνω σε πρωτοποριακούς κανόνες για την τεχνητή νοημοσύνη που δεν θα τεθούν σε ισχύ πριν την παρέλευση τριών ετών, δήλωσε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκέτε Βεστάγκερ σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-ΗΠΑ, του οποίου ηγούνται από κοινού Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
«Χρειαζόμαστε υπεύθυνη τεχνητή νοημοσύνη. Η γενεσιουργός τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει εντελώς το παιχνίδι», δήλωσε η Βεστάγκερ, προσθέτοντας ότι το σχέδιο του κώδικα αναμένεται εντός εβδομάδων.
Το συμβούλιο έχει «σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει βοηθώντας στην καθιέρωση εθελοντικών κωδίκων συμπεριφοράς που θα είναι ανοικτοί σε όλες τις χώρες οι οποίες συμμερίζονται τις ίδιες αξίες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.
Η εκπληκτική άνοδος των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, έχει θαμπώσει τους χρήστες με την ικανότητά τους να μιμούνται τις ανθρώπινες αντιδράσεις, ενώ παράλληλα έχει προκαλέσει φόβους για τους κινδύνους που ενέχουν, πυροδοτώντας μια παγκόσμια συζήτηση για το πώς θα σχεδιαστούν προστατευτικές μπάρες για την τεχνολογία.
Επιστήμονες και ηγέτες της τεχνολογίας προειδοποίησαν ότι ο μετριασμός των κινδύνων της τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να αποτελέσει παγκόσμια προτεραιότητα, διότι θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξαφάνιση του ανθρώπου, σύμφωνα με δήλωση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο την Τρίτη και υπογράφεται από εκατοντάδες εμπειρογνώμονες.
Ο Σαμ Άλτμαν, διευθύνων σύμβουλος του κατασκευαστή του ChatGPT OpenAI, υπέγραψε τη δήλωση αυτή και πρότεινε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να ρυθμίζεται από έναν αμερικανικό ή διεθνή οργανισμό.
Η ΕΕ θέλει να είναι η πρώτη στον κόσμο που θα αποκτήσει πλήρες και υποχρεωτικό νομοθετικό πλαίσιο ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι της τεχνητής νοημοσύνης, όμως δεν θα τεθεί σε εφαρμογή πριν από τα τέλη του 2025.
Η Κίνα έχει επίσης κάποια σχέδια για την εφαρμογή ενός ρυθμιστικού πλαισίου με το οποίο θα επιτηρείται η ασφάλεια των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης.
Στην Ουάσινγκτον, παρά τις πολλές συζητήσεις, δεν υπάρχει προς το παρόν στο τραπέζι κανένα υποχρεωτικό πλαίσιο.
Με πληροφορίες από AP, AFP. Φωτογραφία: Jonas Ekstromer/EPA