Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η σχέση του Τραμπ με τον κορονοϊό

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Η σχέση του Τραμπ με τον κορονοϊό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/10/2020, 14:16
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ που τέθηκε σε καραντίνα σήμερα αφού βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό έχει υποτιμήσει τη σοβαρότητα της επιδημίας επί μήνες, αποφεύγοντας να φορέσει μάσκα, επικρίνοντας άλλους που φοράνε και πραγματοποιώντας μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις με τους υποστηρικτές του να παρίστανται χωρίς να φορούν μάσκα, παρά τις συστάσεις των υγειονομικών αρχών.

Αν και δέχεται επικρίσεις για την αντίδρασή του στην επιδημία, η οποία έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο 200.000 ανθρώπων στις ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος εξαίρει τον τρόπο που διαχειρίστηκε την υγειονομική κρίση.

Ακολουθούν μερικές δηλώσεις του:

- 22 Ιανουαρίου στο CNBC: «Το έχουμε υπό πλήρη έλεγχο. Είναι ένας άνθρωπος που ήρθε από την Κίνα και το έχουμε υπό έλεγχο. Όλα θα πάνε καλά».

- 24 Ιανουαρίου στο Twitter: «Η Κίνα εργάζεται πολύ σκληρά για να περιορίσει τον κορονοϊό. ΟΙ ΗΠΑ εκτιμούν πολύ τις προσπάθειές της και τη διαφάνεια. Όλα θα πάνε καλά. Κυρίως, εκ μέρους του αμερικανικού λαού, θέλω να ευχαριστήσω τον (Κινέζο) πρόεδρο Σι (Τζινπίνγκ)».

- 23 Φεβρουαρίου σε δημοσιογράφους: «Ασχολούμαστε πάρα πολύ. Είμαστε απολύτως ενήμεροι για όλα όσα συμβαίνουν. Έχουμε τα πάντα υπό έλεγχο σε αυτή τη χώρα».

- 27 Φεβρουαρίου από τον Λευκό Οίκο: «Θα εξαφανιστεί. Μία ημέρα, είναι σαν θαύμα, θα εξαφανιστεί».

- 10 Μαρτίου έπειτα από συνάντηση με Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές: «Δεν ήταν αναμενόμενο (…) Και έπληξε τον κόσμο. Και είμαστε προετοιμασμένοι και κάνουμε καταπληκτική δουλειά. Και θα εξαφανιστεί. Απλώς παραμείνετε ψύχραιμοι. Θα εξαφανιστεί».

- 15 Μαρτίου σε ενημέρωση από τον Λευκό Οίκο: «Είναι ένας πολύ μολυσματικός ιός. Είναι φοβερός, αλλά είναι κάτι το οποίο ελέγχουμε εξαιρετικά».

- 18 Μαρτίου στο Twitter: «Πάντα αντιμετώπιζα σοβαρά τον κινέζικο ιό και έχω κάνει πολύ καλή δουλειά από την αρχή, περιλαμβανομένης της έγκαιρης απόφασής μου να κλείσω ‘τα σύνορα’ με την Κίνα, παρά την επιθυμία σχεδόν όλων».

- 3 Απριλίου σε ενημέρωση στον Λευκό Οίκο: “Με τις μάσκες, θα είναι στην πραγματικότητα κάτι προαιρετικό. Μπορείτε να το κάνετε, δεν είστε υποχρεωμένοι. Επιλέγω να μην το κάνω, αλλά κάποιοι άνθρωποι θέλουν να το κάνουν και είναι εντάξει (…) Όταν χαιρετώ προέδρους, πρωθυπουργούς, δικτάτορες, βασιλιάδες, βασίλισσες (…) Δεν το βλέπω σαν κάτι που να μου ταιριάζει».

- 23 Απριλίου σε ενημέρωση στον Λευκό Οίκο: «Βλέπω τα απολυμαντικά, που τον σκοτώνουν (τον κορονοϊό) σε ένα λεπτό, ένα λεπτό, υπάρχει κάποιος τρόπος να να κάνουμε κάτι τέτοιο κάνοντας ενέσεις ή έναν καθαρισμό; Διότι βλέπετε πηγαίνει στα πνευμόνια και τους κάνει πολύ κακό, οπότε θα ήταν ενδιαφέρον να το ελέγξουμε». Όταν ρωτήθηκε στη συνέχεια για το θέμα, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν ενθαρρύνει τους ανθρώπους να πιουν απολυμαντικά και εξήγησε ότι τα σχόλιά του ήταν σαρκαστικά.

 - 21 Μαΐου σε επίσκεψή του σε εργοστάσιο της Ford: «Φορούσα (μάσκα), αλλά δεν ήθελα να δώσω στους δημοσιογράφους την ικανοποίηση να τη δουν».

- 12 Ιουλίου όταν εμφανίστηκε να φορά δημοσίως φορώντας μάσκα για πρώτη φορά: «Όταν είσαι σε ένα νοσοκομείο (…) όταν μιλάς με στρατιώτες, ανθρώπους που σε κάποιες περιπτώσεις μόλις βγήκαν από το χειρουργείο, πιστεύω ότι είναι καταπληκτικό να φοράς μάσκα».

- 22 Ιουλίου σε ενημέρωση του Λευκού Οίκου: «Ζητάμε από όλους, όταν δεν είστε σε θέση να τηρήσετε τις αποστάσεις, να φοράτε μάσκα, αγοράστε μία μάσκα. Είτε σας αρέσει είτε όχι, έχουν αποτέλεσμα (…) και χρειαζόμαστε ό,τι μπορούμε (…) θα τη χρησιμοποιήσω με χαρά (…) Οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει είναι καλό».

- 29 Σεπτεμβρίου: «Φοράω μάσκα όταν χρειάζεται». Κοροϊδεύοντας τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές Τζο Μπάιντεν, ο Τραμπ είχε προσθέσει: «Δεν φοράω μάσκες όπως εκείνος. Κάθε φορά που τον βλέπουμε, φοράει μάσκα. Μπορεί να μιλάει 60 μέτρα μακριά τους και εμφανίζεται με τη μεγαλύτερη μάσκα που έχω δει».

Όταν ρωτήθηκε αν ανησυχεί μήπως ο κορονοϊός εξαπλωθεί στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Μέχρι στιγμής δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Γίνονται σε εξωτερικούς χώρους, αυτή είναι η μεγάλη διαφορά, σύμφωνα με τους ειδικούς. Και τις κάνουμε σε εξωτερικούς χώρους, μαζεύουμε τεράστια πλήθη (…) Σε μερικές από αυτές τις συγκεντρώσεις συμμετείχαν 35.000- 40.000 άνθρωποι».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back