ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

ΗΠΑ: Η Neuralink πήρε άδεια για δοκιμές σε ανθρώπους

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Η Neuralink πήρε άδεια για δοκιμές σε ανθρώπους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/05/2023, 13:03
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η Neuralink, η εταιρεία εγκεφαλικών εμφυτευμάτων του Έλον Μασκ, ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ότι έλαβε το πράσινο φως από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για να ξεκινήσει την πρώτη της κλινική μελέτη στον άνθρωπο.

Ο Μασκ έχει προβλέψει τουλάχιστον τέσσερις φορές από το 2019 ότι η εταιρεία ιατρικών συσκευών του θα ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους για ένα εγκεφαλικό εμφύτευμα που θα θεραπεύει σοβαρές παθήσεις όπως η παράλυση και η τύφλωση.

Ωστόσο, η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2016, ζήτησε την έγκριση του FDA μόλις στις αρχές του 2022. Επτά νυν και πρώην εργαζόμενοι δήλωσαν στο Reuters τον Μάρτιο, ότι ο οργανισμός απέρριψε την αίτηση.

Ο FDA είχε επισημάνει αρκετές ανησυχίες στη Neuralink που έπρεπε να αντιμετωπιστούν πριν από την έγκριση δοκιμών σε ανθρώπους, σύμφωνα με τους υπαλλήλους. Τα σημαντικότερα ζητήματα αφορούσαν την μπαταρία λιθίου της συσκευής, την πιθανότητα τα καλώδια του εμφυτεύματος να εισχωρήσουν εντός του εγκεφάλου και την πρόκληση της ασφαλούς εξαγωγής της συσκευής χωρίς να καταστραφεί ο εγκεφαλικός ιστός.

Η Neuralink έχει ήδη αποτελέσει αντικείμενο ομοσπονδιακών ερευνών. Ερευνάται για παράνομη και μη ασφαλή διακίνηση εμφυτευμάτων με επικίνδυνους παθογόνους μικροοργανισμούς ενώ ελέγχεται από τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ μετά από καταγγελίες οργανώσεων υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων, αλλά και των ίδιων των εργαζομένων, για βιαστικά και απρόσεχτα πειράματα σε ζώα που οδηγούν σε άσκοπο βασανισμό ή στον θάνατο τους. Όπως έγινε γνωστό η έγκριση της FDA για την έναρξη δοκιμών σε ανθρώπους δεν διακόπτει την συνέχιση αυτών των ερευνών για την Neuralink.

Σε ένα tweet την Πέμπτη, η Neuralink δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη ανοιχτή για κλινική δοκιμή.

Με την πάροδο των ετών, ο Μασκ έχει περιγράψει δημοσίως ένα φιλόδοξο σχέδιο για τη Neuralink. Έγινε πρωτοσέλιδο στα τέλη του περασμένου έτους όταν δήλωσε ότι ήταν ήδη τόσο σίγουρος για την ασφάλεια της συσκευής που θα ήταν πρόθυμος να την εμφυτεύσει στα ίδια του τα παιδιά.

Ο Μασκ οραματίζεται τόσο τα άτομα με αναπηρία όσο και τα υγιή άτομα να λαμβάνουν γρήγορα χειρουργικά εμφυτεύματα σε τοπικά κέντρα. Οι συσκευές αυτές στοχεύουν να θεραπεύσουν μια σειρά από παθήσεις, από την παχυσαρκία, τον αυτισμό, την κατάθλιψη και τη σχιζοφρένεια, μέχρι τη δυνατότητα πλοήγησης στο διαδίκτυο και την τηλεπάθεια.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back