ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

ΗΠΑ: H άνοδος της στάθμης της θάλασσας δεν είναι η μόνη απειλή

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: H άνοδος της στάθμης της θάλασσας δεν είναι η μόνη απειλή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/02/2024, 11:08
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, αλλά δεν είναι το μόνο ανησυχητικό, σύμφωνα με τη NASA. Οι εικόνες που μοιράστηκε η διαστημική υπηρεσία την Τρίτη δείχνουν ότι η ξηρά βυθίζεται επίσης και αυτό συμβαίνει αρκετά γρήγορα ώστε να απειλεί τις υποδομές, τις γεωργικές εκτάσεις και τους υγροτόπους στους οποίους βασίζονται δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι κατά μήκος της ακτής, σύμφωνα με μια ομάδα επιστημόνων του Εργαστηρίου Παρατήρησης της Γης και Καινοτομίας (EOI) του Virginia Tech, που χρηματοδοτείται από τη NASA

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PNAS Nexus, η ομάδα ανέφερε ότι περισσότερες από τις μισές υποδομές σε μεγάλες πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, η Βαλτιμόρη και το Νόρφολκ είναι χτισμένες σε γη που βυθίστηκε ή υποχώρησε κατά 1 έως 2 χιλιοστά ετησίως μεταξύ 2007 και 2020. 

Η γη σε αρκετές κομητείες του Ντέλαγουερ, του Μέριλαντ, της Νότιας Καρολίνας και της Τζόρτζια βυθίστηκε με διπλάσιο ή τριπλάσιο ρυθμό. Τουλάχιστον 867.000 ακίνητα και κρίσιμες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων αρκετών αυτοκινητοδρόμων, σιδηροδρόμων, αεροδρομίων, φραγμάτων και αναχωμάτων, βρίσκονται σε γη που βυθίζεται, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Το Τσάρλεστον υφίσταται τη χειρότερη καθίζηση, καθώς βυθίζεται περίπου 4 χιλιοστά κάθε χρόνο/NASA

Οι χάρτες που μοιράστηκε η NASA δημιουργήθηκαν χρησιμοποιώντας δεδομένα από δορυφόρους από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Ευρώπη. Δείχνουν ότι η περιοχή του Μέσου Ατλαντικού βυθίζεται περισσότερο - προκαλείται από το στρώμα πάγου της Λαυρεντίας, το οποίο άρχισε να υποχωρεί πριν από 12.000 χρόνια, προκαλώντας τη βύθιση της περιοχής. Η βύθιση συνεχίζεται και σήμερα και προκαλεί αντίστροφα την άνοδο τμημάτων των ΗΠΑ και του Καναδά, ως μέρος μιας διαδικασίας εξισορρόπησης που ονομάζεται ισοστατική προσαρμογή των παγετώνων.

Μία από τις πόλεις που βυθίζονται ταχύτερα είναι το Τσάρλεστον, όπου το κέντρο της πόλης βρίσκεται μόλις 3 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Στην πόλη παρατηρείται καθίζηση περίπου 4 χιλιοστών ετησίως. Περίπου 800.000 άνθρωποι ζουν στην πόλη και ένα μέρος της βύθισης προκαλείται από ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η άντληση υπόγειων υδάτων, σύμφωνα με τη NASA. 

Για να αποτρέψει τις παλιρροϊκές πλημμύρες, η πόλη εξετάζει το ενδεχόμενο κατασκευής ενός θαλάσσιου τείχους 8 μιλίων για την προστασία από τα κύματα καταιγίδων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back