ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

ΗΠΑ-Φλόριντα: Απαγορεύει την πρόσβαση ανηλίκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ-Φλόριντα: Απαγορεύει την πρόσβαση ανηλίκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/01/2024, 11:20
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Την απαγόρευση της πρόσβασης παιδιών ηλικίας 16 ετών και κάτω στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης αποφάσισε η Βουλή των Αντιπροσώπων της Φλόριντα.

Το μέτρο, που εγκρίθηκε με διακομματική πλειοψηφία 106 υπέρ και 13, κατά, θα απαιτεί από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να κλείνουν τους λογαριασμούς οποιουδήποτε κάτω των 17 ετών και να χρησιμοποιούν ένα σύστημα επαλήθευσης από τρίτους για να αποκλείουν τους ανήλικους.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις βλαβερές συνέπειες που έχουν οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης στην ανάπτυξη και την ευημερία των παιδιών μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Φλόριντα Πολ Ρένερ.

«Η Φλόριντα έχει επιτακτικό κρατικό συμφέρον και καθήκον να προστατεύσει τα παιδιά μας, την ψυχική τους υγεία και την παιδική τους ηλικία».

Το νομοσχέδιο θα απαιτεί επίσης από τις εταιρείες να διαγράφουν μόνιμα τις προσωπικές πληροφορίες που συλλέγονται από τους διαγραμμένους λογαριασμούς και θα επιτρέπει στους γονείς να υποβάλλουν αστικές αγωγές εναντίον εκείνων που δεν το πράττουν.

«Εκμεταλλεύονται τα παιδιά που μεγαλώνουν. Αυτό είναι το επιχειρηματικό τους μοντέλο. Και γιατί το κάνουν αυτό; Για να τα κρατήσουν εθισμένα ... με τα χτυπήματα ντοπαμίνης που προκαλεί η πλατφόρμα στα παιδιά μας με κάθε αυτόματο παίξιμο, με κάθε like, με κάθε push notification», δήλωσε ο εισηγητής του νομοσχεδίου Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Τάιλερ Σιρουά.

Η νομοθεσία πηγαίνει τώρα προς εξέταση στη Γερουσία της πολιτείας της Φλόριντα. Οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν και τα δύο σώματα του πολιτειακού νομοθετικού σώματος.

Οι υποστηρικτές δήλωσαν ότι το μέτρο ήταν απαραίτητο για την προστασία των παιδιών από την κατάθλιψη, το άγχος και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας που, όπως λένε, συνδέονται με την υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι εθιστικές πτυχές των οποίων, σύμφωνα με τους επικριτές, καθιστούν τα παιδιά ιδιαίτερα ευάλωτα.

Οι αντίπαλοι υποστήριξαν ότι το νομοσχέδιο πάει πολύ μακριά, ενώ ορισμένοι ζήτησαν να ληφθούν λιγότερο περιοριστικά μέτρα, όπως να μπορούν οι γονείς να επιλέγουν ή να μην επιτρέπουν στα παιδιά τους να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Meta, η μητρική εταιρεία του Instagram και του Facebook, αντιτάχθηκε στη νομοθεσία, που συνήθως αναφέρεται ως HB1, λέγοντας ότι θα περιορίσει τη γονική διακριτική ευχέρεια και θα εγείρει ανησυχίες για την προστασία των δεδομένων.

«Το HB 1 θα απαιτούσε από κάθε νέο χρήστη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, από έναν 13χρονο στο Μαϊάμι έως έναν 73χρονο από την Μπόκα Ρατόν, να παρέχει ενδεχομένως ευαίσθητες πληροφορίες ταυτοποίησης, όπως άδεια οδήγησης ή πιστοποιητικό γέννησης, σε έναν τρίτο οργανισμό για την επαλήθευση της ηλικίας του», δήλωσε ο Caulder Childs της Meta στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων σε ακρόαση στις 17 Ιανουαρίου.

Η Meta δηλώνει ότι υποστηρίζει την ομοσπονδιακή νομοθεσία, και ότι θα ανοίξει νέα καρτέλα για τα ηλεκτρονικά καταστήματα εφαρμογών, ώστε να εξασφαλίζουν την έγκριση των γονέων για λήψεις από εφήβους κάτω των 16 ετών.

Η Γιούτα έγινε η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ θέσπισε νόμους για την πρόσβαση των παιδιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον Μάρτιο του 2023, ακολουθούμενη από άλλες, όπως το Αρκάνσας, η Λουιζιάνα, το Οχάιο και το Τέξας.

Το 2015 η Ευρωπαϊκή Ένωση ψήφισε νόμο που απαιτεί τη συγκατάθεση των γονέων για την πρόσβαση ενός παιδιού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προστίθεται στην ανάλυση.

Mε πληροφορίες από Reuters


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back