ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Έρχονται και νέες αυξήσεις επιτοκίων

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Έρχονται και νέες αυξήσεις επιτοκίων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/06/2023, 22:34
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιθανότητα περισσότερων αυξήσεων των επιτοκίων προανήγγειλε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, μέχρι να υπάρξει πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού.

Ο αγώνας της Fed για τη μείωση του πληθωρισμού στο 2% «έχει πολύ δρόμο να διανύσει», δήλωσε την Τετάρτη ο Τζερόμ Πάουελ λίγο πριν την ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων. στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας ενημέρωσης του Καπιτωλίου.

Οι επενδυτές αναμένουν σε γενικές γραμμές ότι οι αυξήσεις θα συνεχιστούν στη συνεδρίαση της Fed τον Ιούλιο, αν και οι δείκτες των χρηματοπιστωτικών αγορών αντανακλούν αμφιβολίες ότι η Fed θα πραγματοποιήσει περισσότερες αυξήσεις πέραν αυτής της συνεδρίασης.


Διαβάστε: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε νέα αύξηση επιτοκίων


Ο Πάουελ εξέθεσε το περίγραμμα μιας συζήτησης που έχει ως αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να σταθμίζουν τη συνεχιζόμενη ισχύ της αμερικανικής αγοράς εργασίας και τη συνεχιζόμενη «μέτρια» οικονομική ανάπτυξη έναντι του γεγονότος ότι ο πλήρης αντίκτυπος των ταχέων αυξήσεων των επιτοκίων της Fed πιθανότατα δεν έχει γίνει αισθητός στην οικονομία στο σύνολό της.

Οι αξιωματούχοι της Fed προτιμούν γενικά να μελετούν τον «πυρήνα» του πληθωρισμού, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας. Αυτός δείχνει ότι ο πληθωρισμός κυμαινόταν στο 4,7% σε ετήσια βάση μέχρι τον Απρίλιο. Ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή για τον Μάιο διαμορφώθηκε στο 5,3%.

Σύμφωνα με τον Πάουελ, η αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι σφιχτή, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι οι συνθήκες χαλαρώνουν, καθώς, για παράδειγμα αυξήθηκε η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό της ηλικιακής ομάδας 25 έως 54 ετών ενώ παρατηρήθηκε και κάποια συγκράτηση στους μισθούς.

«Βλέπουμε τις επιπτώσεις της σύσφιξης της πολιτικής μας στη ζήτηση στους πιο ευαίσθητους στα επιτόκια τομείς της οικονομίας», δήλωσε. «Θα χρειαστεί, ωστόσο, χρόνος για να γίνουν αισθητές οι πλήρεις επιδράσεις της νομισματικής συγκράτησης, ιδίως στον πληθωρισμό».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back