ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Νέα αύξηση επιτοκίων

Εικόνα του άρθρου ΕΚΤ: Νέα αύξηση επιτοκίων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/06/2023, 22:34
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Το κόστος ζωής γίνεται ακριβότερο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», αναγνώρισε η Κριστίν Λαγκάρντ, λίγο μετά την ανακοίνωση αύξησης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά 25 μονάδες βάσης.

«Εκτός αν υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στις βασικές μας εκτιμήσεις, είναι πολύ πιθανό να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια τον Ιούλιο», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ σε συνέντευξη Τύπου.

«Τελειώσαμε; Έχουμε τελειώσει το ταξίδι; Όχι, δεν έχουμε φτάσει στον προορισμό μας. Έχουμε ακόμη έδαφος να καλύψουμε; Ναι, έχουμε ακόμη έδαφος να καλύψουμε», δήλωσε η ίδια.

Οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ «θα διασφαλίσουν ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα διαμορφωθούν σε επίπεδα που είναι επαρκώς περιοριστικά για να επιτευχθεί η έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%».

Σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός αναμένεται να βρεθεί στο 5,4% το 2023, στο 3% το 2024 και στο 2,2% (δηλαδή στον στόχο) το 2025. Τα επιτόκια βρίσκονται σε υψηλό 22 ετών.

Η Λαγκάρντ απηύθυνε επίσης την πιο έντονη προειδοποίηση που έχει κάνει μέχρι στιγμής σχετικά με τις αυξήσεις των μισθών και τις εταιρείες που ανεβάζουν τις τιμές.

«Οι μισθολογικές πιέσεις, ενώ εν μέρει αντανακλούν εφάπαξ πληρωμές, γίνονται όλο και πιο σημαντική πηγή πληθωρισμού», είπε. «Επιπλέον, ορισμένοι τομείς έχουν καταφέρει να διατηρήσουν τα κέρδη τους σχετικά υψηλά».

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης μετριάζεται εδώ και μήνες, χάρη στις χαμηλότερες τιμές της ενέργειας και στην απότομη αύξηση των επιτοκίων στην 25ετή ιστορία της ΕΚΤ.

Παραμένει όμως απαράδεκτα υψηλός για την ΕΚΤ, στο 6,1%, με την υποκείμενη αύξηση των τιμών να έχει μόλις αρχίσει να επιβραδύνεται, παρά τις ενδείξεις ότι η οικονομική ανάπτυξη παραμένει στάσιμη.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back