ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

ΗΠΑ: Επιχείρηση προσεδάφισης στο φεγγάρι μετά από 50 χρόνια

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Επιχείρηση προσεδάφισης στο φεγγάρι μετά από 50 χρόνια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/01/2024, 10:52
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Το πρώτο αμερικανικό διαστημικό σκάφος που θα επιχειρήσει προσεδάφιση στο φεγγάρι εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα εκτοξεύτηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας από τον διαστημικό σταθμό Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα. 

Ο «Vulcan», ένας νέος πύραυλος που κατασκευάστηκε από την Boeing και την «United Launch Alliance» (ULA) της Lockheed Martin, απογειώθηκε από τον διαστημικό σταθμό στις 9:18 ώρα Ελλάδας. Πάνω στον πύραυλο το σκάφος προσεδάφισης Peregrine της Astrobotic, Astrobotic Peregrine Mission One.

Η αποστολή αυτή οργανώθηκε από το τμήμα Commercial Lunar Payload Services (CLPS) της NASA το οποίο δημιουργήθηκε για να ασχολείται με τις αποστολές μεταφοράς φορτίων στη Σελήνη σε συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς.

Η προσεδάφιση του Peregrine της Astrobotic θα μεταφέρει πέντε ωφέλιμα φορτία της NASA στη Σελήνη. Πηγή: Astrobotic



Η σειρά των ωφέλιμων φορτίων θα στοχεύει στον εντοπισμό μορίων νερού στη Σελήνη, στη μέτρηση της ακτινοβολίας και των αερίων γύρω από την προσεδάφιση και στην αξιολόγηση της σεληνιακής εξώσφαιρας (το λεπτό στρώμα αερίων στην επιφάνεια της Σελήνης). Οι μετρήσεις αυτές θα βελτιώσουν την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η ηλιακή ακτινοβολία αλληλεπιδρά με τη σεληνιακή επιφάνεια. Τα ωφέλιμα φορτία θα παρέχουν επίσης δεδομένα στη σουίτα οργάνων Lunar-VISE (Lunar Vulkan Imaging and Spectroscopy Explorer) της NASA.

«Όλα φαίνονται ακριβώς όπως πρέπει, απλά τέλεια», δήλωσε ο Eric Monda, αξιωματούχος της αποστολής της ULA, από την αίθουσα ελέγχου εκτόξευσης της εταιρείας μετά την απογείωση του Vulcan.

Περίπου 30 λεπτά μετά την απογείωση, ο επίσημος λογαριασμός X της ULA έγραψε στο Twitter ότι η πτήση ήταν σταθερή καθώς περιστρεφόταν γύρω από τη Γη στο πρώτο μέρος του ταξιδιού.

Η αναμενόμενη αποστολή του Peregrine, η οποία έχει προγραμματιστεί να προσγειωθεί στις 23 Φεβρουαρίου, θα συλλέξει δεδομένα για τη σεληνιακή επιφάνεια πριν από τις προγραμματισμένες μελλοντικές ανθρώπινες αποστολές.

Αν όλα πάνε καλά, το Peregrine θα σηματοδοτήσει την πρώτη ομαλή προσεδάφιση των ΗΠΑ στο φεγγάρι μετά την τελευταία προσεδάφιση του Apollo το 1972.


Τεχνικά προβλήματα

Λίγες ώρες μετά την εκτόξευσή του στη Σελήνη η ιδιωτική αμερικανική αποστολή αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα.

Η εταιρεία Astrobotic αναφέρει ότι το διαστημόπλοιο Peregrine αντιμετώπισε μια «ανωμαλία» που το εμπόδισε να στρέψει σταθερά τους ηλιακούς συλλέκτες του προς τον Ήλιο.

Χωρίς τη δυνατότητα να φορτίζει τις μπαταρίες και να διατηρεί την παροχή ενέργειας, η αποστολή δεν θα μπορέσει να προχωρήσει.

Η Astrobotic δήλωσε ότι οι μηχανικοί εργάζονται για το πρόβλημα και θα παράσχουν ενημερώσεις όταν θα έχουν περισσότερες πληροφορίες.

Mε πληροφορίες από NASA, DW, BBC. Φωτογραφία: United Launch Alliance

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back