Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Απέλασαν 35 Ρώσους διπλωμάτες (upd)

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Απέλασαν 35 Ρώσους διπλωμάτες (upd)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/12/2016, 01:15
ΚΟΣΜΟΣ

Στην απέλαση 35 Ρώσων διπλωματών προχώρησαν οι ΗΠΑ ως απάντηση σε σειρά παρενοχλήσεων εναντίον  Αμερικανών διπλωματών στη Μόσχα. Αλλά και λόγω των κυβερνοεπιθέσεων της Ρωσίας, που σύμφωνα με τη διακυβέρνηση Ομπάμα οδήγησαν στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Οι Ρώσοι διπλωμάτες έχουν 72 ώρες διορία να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, ενώ δεν θα επιτρέπεται η πρόσβαση στις δύο εγκαταστάσεις από το μεσημέρι αύριο Παρασκευή, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

«Οι ενέργειες αυτές αναλήφθηκαν σε αντίδραση στη ρωσική παρενόχληση Αμερικανών διπλωματών και τις ενέργειες διπλωματών που θεωρήσαμε ότι δεν συνάδουν με τη διπλωματική πρακτική», είπε ο ίδιος αξιωματούχος.


Ο ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ

Νωρίτερα ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε εγκρίνει σειρά μέτρων σε βάρος της Ρωσίας λόγω των προσπαθειών που της προσάπτει να επηρεάσει το αποτέλεσμα των φετινών αμερικάνικων προεδρικών εκλογών και προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν κι άλλες αμερικανικές ενέργειες.

«Οι ενέργειες αυτές ακολουθούν επανειλημμένες κατ' ιδίαν και δημόσιες προειδοποιήσεις μας προς τη ρωσική κυβέρνηση και αποτελούν μια απαραίτητη και προσήκουσα αντίδραση στην προσπάθεια να πληγούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, κατά παράβαση των καθιερωμένων διεθνών πρακτικών συμπεριφοράς», τόνισε ο Ομπάμα σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την αμερικανική προεδρία.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι μια έκθεση υπηρεσιών της κυβέρνησής του για τις προσπάθειες της ρωσικής κυβέρνησης να επηρεάσει το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου και για ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις θα υποβληθεί στο Κογκρέσο τις προσεχείς ημέρες.


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ

Οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στη Ρωσία πλήττουν τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προαναγγέλοντας αντίποινα μετά από την απόφαση της Ουάσιγκτον για την απέλαση 35 Ρώσων αξιωματούχων.

Όπως ανέφερε ο κ. Πεσκόφ, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θα δώσει εντολή να επιβληθούν «κατάλληλα» αντίποινα στις αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν την απέλαση 35 διπλωματών που η Ουάσιγκτον θεωρεί κατάσκοπους.

Ο κ. Πεσκόφ είπε επίσης ότι η Μόσχα αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητα που μπορούν να έχουν τέτοιου είδους μέτρα καθώς η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ παραδίδει την εξουσία σε τρεις εβδομάδες.

Οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στη Ρωσία βλάπτουν την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε εξάλλου ο αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Κονσταντίν Ντολγκόφ, χαρακτηρίζοντας αντιπαραγωγικές τις κυρώσεις, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back