ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο δικαιώνει τον Ντόναλντ Τραμπ

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο δικαιώνει τον Ντόναλντ Τραμπ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/03/2024, 20:28
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ χάρισε στον Ντόναλντ Τραμπ μια σημαντική νίκη τη Δευτέρα, απαγορεύοντας στις πολιτείες να αποκλείουν υποψηφίους για ομοσπονδιακά αξιώματα βάσει συνταγματικής διάταξης που αφορά την εξέγερση και ανατρέποντας τον αποκλεισμό του από το ψηφοδέλτιο του Κολοράντο.

Οι δικαστές ανέτρεψαν ομόφωνα την απόφαση της 19ης Δεκεμβρίου του δικαστηρίου του Κολοράντο να διώξει τον πρώην πρόεδρο από το ψηφοδέλτιο των προκριματικών εκλογών των Ρεπουμπλικανών της πολιτείας την Τρίτη, αφού έκρινε ότι η 14η τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ τον αποκλείει από το να αναλάβει και πάλι δημόσιο αξίωμα. 

Το δικαστήριο του Κολοράντο είχε κρίνει ότι ο Τραμπ συμμετείχε σε εξέγερση επειδή υποκίνησε και υποστήριξε την επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021 από τους υποστηρικτές του.

Ο Τραμπ είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών που θα διεκδικήσει τον πρόεδρο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Η μόνη εναπομείνασα αντίπαλός του για το χρίσμα του κόμματός του είναι η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας Νίκι Χέιλι.

Η απόφαση εκδόθηκε την παραμονή της Σούπερ Τρίτης, της ημέρας του προκριματικού κύκλου των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, κατά την οποία οι περισσότερες πολιτείες διεξάγουν διαγωνισμούς για την ανάδειξη των υποψηφίων των κομμάτων.

Ήρθε πέντε ημέρες αφότου οι δικαστές συμφώνησαν να αποφανθούν για το αίτημα του Τραμπ να μην του ασκηθεί δίωξη για κατηγορίες που σχετίζονται με την προσπάθεια να ανατρέψει την ήττα του στις εκλογές του 2020 από τον Μπάιντεν. 


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back