πλαισιο πισω tc1
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-11η Σεπτεμβρίου: Είπε ψέματα ή απόκρυψε αποδείξεις το FBI;

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ-11η Σεπτεμβρίου: Είπε ψέματα ή απόκρυψε αποδείξεις το FBI;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/09/2021, 21:14
ΚΟΣΜΟΣ

Οι οικογένειες θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 ζήτησαν από την αμερικανική κυβέρνηση να ερευνήσει τις υποψίες τους ότι το FBI είπε ψέματα ή κατέστρεψε αποδείξεις που συνέδεαν τους αεροπειρατές τρομοκράτες με τη Σαουδική Αραβία.

Στην επιστολή τους προς τον Γενικό Επιθεωρητή του υπουργείου Δικαιοσύνης Μάικλ Χόροβιτς, οι συγγενείς των θυμάτων σημειώνουν ότι «από τις περιστάσεις καθίσταται πιθανό ένας ή περισσότεροι αξιωματούχοι του FBI να διέπραξαν σκοπίμως κάποια παράβαση με σκοπό να καταστρέψουν ή να αποκρύψουν αποδείξεις για να αποφύγουν την αποκάλυψή τους».

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία αρνήθηκε να σχολιάσει την επιστολή αυτήν.

Με το αίτημα αυτό, το τελευταίο σε μια σειρά άλλων, 20 χρόνια αφότου οι αεροπειρατές κατέλαβαν αεροπλάνα και τα έριξαν στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης, στο Πεντάγωνο και σε ένα χωράφι στην Πενσιλβάνια, ζητείται να εξεταστούν αποδείξεις όπως τηλεφωνικά αρχεία και το βίντεο από ένα πάρτι στην Καλιφόρνια, στο οποίο συμμετείχαν δύο από τους δράστες, έναν και πλέον χρόνο πριν από τις επιθέσεις.

«Δεδομένης της σημασίας των χαμένων αποδείξεων για την έρευνα γύρω από την 11η Σεπτεμβρίου καθώς και την επανειλημμένη κακοδιαχείριση των αποδείξεων αυτών από το FBI, μια αθώα εξήγηση δεν γίνεται πιστευτή», αναφέρεται στην επιστολή. Το κείμενο αυτό υπογράφεται από περίπου 3.500 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων είναι συγγενείς των θυμάτων, διασώστες και επιζώντες.

Μεταξύ άλλων ζητείται από τον Χόροβιτς να ερευνήσει τις ανακοινώσεις που έκανε το FBI απαντώντας σε μια κλήτευση των συγγενών, όταν υποστήριξε ότι η υπηρεσία «έχασε ή απλώς δεν είναι σε θέση πλέον να βρει αποδείξεις για τα πρόσωπα που παρείχαν ουσιαστική υποστήριξη, εντός των ΗΠΑ, στους αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου».

Η Σαουδική Αραβία επιμένει ότι δεν έπαιξε κανέναν ρόλο στις επιθέσεις. Η πρεσβεία της χώρας στην Ουάσινγκτον δεν ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημα να σχολιάσει αυτήν την εξέλιξη.

«Η κυβέρνησή μας είτε λέει ψέματα για τις αποδείξεις ή τις κατέστρεψε και δεν ξέρω τι είναι χειρότερο», σχολίασε ο Μπρετ Ίγκλεσον, που πριν από 20 χρόνια έχασε τον πατέρα του, τον Μπρους Ίγκλεσον.

Οι οικογένειες των θυμάτων ζητούν εδώ και χρόνια να δημοσιοποιηθούν κυβερνητικά, αμερικανικά έγγραφα, όπως μυστικές αναφορές των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και πληροφοριών, για το αν η Σαουδική Αραβία βοήθησε ή χρηματοδότησε κάποιον από τους 19 αεροπειρατές οι οποίοι συνδέονταν με την οργάνωση Αλ Κάιντα. Την εποχή εκείνη οι Ταλιμπάν παρείχαν ασφαλές καταφύγιο στην Αλ Κάιντα, στο Αφγανιστάν.

Οι 15 από τους 19 αεροπειρατές κατάγονταν από τη Σαουδική Αραβία. Μια αμερικανική κυβερνητική επιτροπή δεν βρήκε αποδείξεις που να στηρίζουν τον ισχυρισμό ότι η Σαουδική Αραβία χρηματοδότησε απευθείας την Αλ Κάιντα. Άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρηματοδοτήθηκε η οργάνωση από μεμονωμένους Σαουδάραβες αξιωματούχους.

Σχεδόν 3.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της 9ης Σεπτεμβρίου 2001: περισσότεροι από 2.600 στους Δίδυμους Πύργους, 125 στο Πεντάγωνο και 265 επιβάτες των τεσσάρων αεροσκαφών.

Οι οικογένειες περίπου 2.500 θυμάτων και περισσότεροι από 20.000 άλλοι άνθρωποι οι οποίοι τραυματίστηκαν ή υπέστησαν ζημιές οι επιχειρήσεις τους έχουν προσφύγει κατά της Σαουδικής Αραβίας ζητώντας αποζημίωση ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ReutersΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
δεη πισω Μαννι πισω dodoni back