Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Ημέρα εθνικού πένθους για την Ιταλία

Εικόνα του άρθρου Ημέρα εθνικού πένθους για την Ιταλία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/08/2016, 14:21
ΚΟΣΜΟΣ


Ημέρα εθνικού πένθους το Σάββατο στην Ιταλία που μετρά σύμφωνα με νεότερο απολογισμό 281 νεκρούς.
Παρουσία του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα και του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, θα τελεστούν σήμερα Σάββατο 27 Αυγούστου οι κηδείες των 50 θυμάτων του Αρκουάτα ντελ Τρόντο, ενός από τα τρία χωριά των Απεννίνων που επλήγησαν περισσότερο.
Σύμφωνα με την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας 388 άνθρωποι νοσηλεύονται 40 εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ 2.500 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι.
Χθες, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ενέκρινε μια πρώτη χορήγηση 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Την ίδια ώρα λιγοστεύουν οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες, χωρίς ωστόσο αυτό να αποθαρρύνει τους χιλιάδες διασώστες που εξακολουθούν να ερευνούν στα ερείπια των χωριών της κεντρικής  που επλήγησαν την Τετάρτη από έναν σεισμό που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 281 ανθρώπους.

Οι χειρονομίες αλληλεγγύης πολλαπλασιάζονται, με δωρεές αίματος ή χρημάτων, συγκέντρωση ρούχων, τροφίμων και παιγνιδιών, καθώς και γαστρονομικές πρωτοβουλίες, όπως τα γεύματα που προσφέρουν ιταλοί σεφ στους σεισμοπλήκτους ή η πρωτοβουλία «φάτε για την Ιταλία» την οποία ξεκίνησε ο βρετανός σεφ Τζέιμι Όλιβερ. 

Ο γραφίστας Πάολο Καμπάνα από τη Ρώμη απηύθυνε έκκληση προς τους εστιάτορες, στην οποία ανταποκρίθηκαν 700 απ’ όλη την Ιταλία και το εξωτερικό, να προσθέσουν στο μενού τους ένα πιάτο «ζυμαρικών αλ’ αματριτσιάνα», μια συνταγή από το σεισμόπληκτο Αματρίτσε, και να καταθέτουν δύο ευρώ από την τιμή του στον Ιταλικό Ερυθρό Σταυρό.

Το βράδυ της Πέμπτης, η κυβέρνηση κήρυξε τις πληγείσες περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αποδέσμευσε ένα πρώτο ποσό 50 εκατ. ευρώ. Ανακοινώθηκε επίσης ένα νέο σχέδιο αντισεισμικής προστασίας, μετά τα ερωτήματα για τον βαρύ απολογισμό του σεισμού σε μια ζώνη που είχε ξεκάθαρα χαρακτηριστεί επικίνδυνη.

Οι Ιταλοί έχουν σοκαριστεί ιδιαίτερα από την περίπτωση του σχολείου του Αματρίτσε, το οποίο καταστράφηκε μερικώς ενώ είχε προσαρμοσθεί το 2012 στον αντισεισμικό κανονισμό.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back