ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Με τουλάχιστον μια ερεθιστική ουσία τα υγρά αναπλήρωσης

Εικόνα του άρθρου Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Με τουλάχιστον μια ερεθιστική ουσία τα υγρά αναπλήρωσης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/09/2017, 17:25
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Τα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων περιέχουν τουλάχιστον μία ερεθιστική χημική ουσία, η οποία μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνη για την υγεία.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα με επικεφαλής τον δρα Κωνσταντίνο Βαρδαβά, επιστημονικό συνεργάτη της Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, τα στοιχεία της οποίας ανακοινώθηκαν στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS) στο Μιλάνο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα υγρών αναπλήρωσης για μια ποικιλία γεύσεων και περιεκτικοτήτων σε νικοτίνη, από τις δημοφιλέστερες εμπορικές μάρκες ηλεκτρονικών τσιγάρων στην αγορά. Η μελέτη κατέγραψε αναλυτικά ποιες ουσίες περιείχε κάθε υγρό αναπλήρωσης και σε ποια ποσότητα.

Όπως ανέφερε ο κ.Βαρδαβάς, «τα πιο πρόσφατα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνουν σημαντική αύξηση στη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων κατά τα τελευταία χρόνια. Η έρευνά μας αποκαλύπτει ότι τα υγρά αναπλήρωσης που πωλούνται στην Ευρώπη, περιέχουν συστατικά που μπορεί να ερεθίσουν τους αεραγωγούς στο αναπνευστικό σύστημα».

Η διαπίστωση αυτή, σύμφωνα με τον Έλληνα ερευνητή, σημαίνει ότι πιθανώς τα ηλεκτρονικά τσιγάρα παραβιάζουν τον Κανονισμό της ΕΕ ότι τα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων δεν πρέπει να περιέχουν ουσίες επικίνσδυνες για την υγεία.

«Οι χρήστες (ατμιστές) πρέπει να γνωρίζουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι απαλλαγμένα από κινδύνους και οι γιατροί πρέπει να ενημερώνουν τους ασθενείς τους ότι αυτά μπορεί να περιέχουν ερεθιστικές ουσίες» είπε ο κ.Βαρδαβάς.

Πηγή: Politisonline/ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back