Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

"Δωδώνη" σε ετοιμότητα για τη φέτα

Εικόνα του άρθρου "Δωδώνη" σε ετοιμότητα για τη φέτα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/06/2016, 18:55
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η «Δωδώνη» σήμερα 1η Ιουνίου, συμμετέχει στην Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος (ναι, υπάρχει και τέτοια παγκόσμια ημέρα, όπως πολλές ακόμα άλλωστε), με μια δράση και ένα… hashtag, την πιο πρόσφατη τάση στην ψηφιακή επικοινωνία και προώθηση. Υπό το #valegala λοιπόν, η «Δωδώνη» θα μοιράζει ενημερωτικό υλικό για το γάλα σε Αθήνα (πλατεία Συντάγματος), Θεσσαλονίκη (πλατεία Αριστοτέλους) και φυσικά, Γιάννενα (πλατεία Μαβίλη), μαζί με εκπτωτικά κουπόνια για τα προϊόντα της. Επίσης, ως τις 4 Ιουνίου, θα ισχύει έκπτωση 0,20 ευρώ για το γάλα της εταιρίας, σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Το μεσημέρι της Τετάρτης λοιπόν, γύρω στις 2, ξεκίνησε να περνάει κόσμος από το περίπτερο που έστησε η γαλακτοβιομηχανία στην πλατεία Μαβίλη, ενώ ταυτόχρονα ο Μιχάλης Παναγιωτάκης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, μίλησε για το γεγονός, αλλά και για το "φλέγον" ζήτημα των ημερών, την "αποπροστασία" της φέτας.

"Το μήνυμα είναι ότι τα προϊόντα μας έχουν το γάλα από τους καλύτερους παραγωγούς της Ηπείρου. Η ζώνη γάλακτος λειτουργεί καλύτερα από ποτέ" είπε μεταξύ άλλων.

Για το θέμα της φέτας δε, ο κ. Παναγιωτάκης ήταν προσεκτικός:

"Δεν μπορώ να πω κάτι για μια υπόθεση που δεν έχει ακόμα επικυρωθεί. Εάν όμως συμβεί, τότε θα πρόκειται για μια δυσμενή εξέλιξη, λόγω της μείωσης της ανταγωνιστικής αξίας των προϊόντων" είπε, προσθέτοντας ότι η εταιρία, θα είναι σε ετοιμότητα.

Η αφαίρεση της "ετικέτας" του Προϊόντος Ονομασίας Προέλευσης μέσω των δύο διαδοχικών εμπορικών συμφωνιών της Ε.Ε., πρώτα με τον Καναδά πριν από δύο χρόνια και πιο πρόσφατα, με τη Νότια Αφρική, ουσιαστικά καταργεί στην πράξη όχι μόνο τις εμπορικές προστασίες για τη φέτα, αλλά και την ουσία της παραγωγής της, ότι δηλαδή παράγεται στην Ελλάδα, από συγκεκριμένο γάλα κ.λπ. Ήδη, η Ένωση Αγροτών Ιωαννίνων έχει αποστείλει επιστολή στον πρωθυπουργό και τους βουλευτές, ζητώντας την παρέμβασή τους.

Ωστόσο, μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας της Ε.Ε. δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερο περιθώριο. Η "Δωδώνη" πάντως, έχει ήδη συμμετάσχει σε μια πρώτη προσπάθεια για "lobbying", την προηγούμενη φορά που επικυρώθηκε τέτοια εμπορική συμφωνία, χωρίς όμως η αντίθεση στη συμφωνία καθαυτή να είναι το κύριο περιεχόμενο του "συνασπισμού" των εταιριών. Μένει να φανεί εάν η επιχείρηση θα ξαναπάρει πρωτοβουλία, μιας και είναι ο "οδηγός" της εγχώριας αγοράς και διαθέτει σημαντική επιρροή και εκτός συνόρων


Η γαλακτοβιομηχανία δημιούργησε το microsite dodoni.eu/valegala και προσκαλεί τους χρήστες των social media να το επισκεφτούν, να μοιραστούν τα αγαπημένα τους memes (τα «μιμίδια», φωτογραφίες με κάποια λεζάντα, για όσους και όσες δεν γνωρίζουν τα «ψιλά» γράμματα του ίντερνετ), υπό το hashtag #valegala. Έτσι, θα «γεμίσουν» το εικονικό ποτήρι με γάλα και θα πάρουν μέρος σε κλήρωση για προϊόντα της «Δωδώνη».Επίσης, μέσω της ενέργειας αυτής, θα συγκεντρωθούν 1.000 (πραγματικά) λίτρα γάλακτος, τα οποία θα διατεθούν για τις ανάγκες του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος.

Η Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος (World Milk Day) εορτάζεται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο την 1η Ιουνίου, με στόχο την ανάδειξη της αξίας του γάλακτος στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Η πρωτοβουλία ανήκει στην Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ και η σχετική εκδήλωση καθιερώθηκε επίσημα το 2001. http://www.fao.org/economic/est/est-commodities/dairy/school-milk/15th-world-milk-day/en/

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back