H Λένα Γεροθανάση κατάγεται από την Πιερία. Στην Ήπειρο, και συγκεκριμένα στο Ζαγόρι, ήρθε στα 23 της χρόνια. Σήμερα, ο Ελαφότοπος Ζαγορίου είναι ο τόπος της. Εκεί μένει, εκεί εργάζεται, εκεί δημιουργεί, εκεί προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή την τέχνη της υφαντικής σε αργαλειό εδώ και δέκα χρόνια.
Την αγάπη της για τον αργαλειό δεν μπορεί να την εξηγήσει. Απλώς υπάρχει. Μάς μιλάει με ενθουσιασμό για την τέχνη αυτή, για το ελληνικό πρόβειο μαλλί, για τις προοπτικές αξιοποίησής του, για την τεχνική του φελτ (με την οποία κατασκευάζονται διάφορα μάλλινα αξεσουάρ και ρούχα), για τις φυσικές βαφές. Την ημέρα που τη συναντήσαμε, ανέμενε τα αποτελέσματα από τον εμποτισμό μαλλιού σε διάλυμα παπαρούνας.
Για τη Λένα, όλα ξεκίνησαν όταν πέρασε στο ΤΕΙ έργων υποδομών της Λάρισας. Πέρασαν «τέσσερα αδιάφορα χρόνια», όπως λέει η ίδια, όταν και αποφάσισε να αφήσει τις σπουδές της και να πάρει τα βουνά. Ξεκίνησε να παίρνει μαθήματα αργαλειού στη Λαμπράδειο Οικοκυρική Σχολή, η οποία έχει κλείσει πια. Οι γνώσεις της εμπλουτίστηκαν μέσω των επαφών που είχε με τις ηλικιωμένες ζαγορίσιες γυναίκες, και δη τις σαρακατσάνες. «Έτσι ξεκίνησε η μανία μου με το πρόβειο μαλλί» μας λέει. Πήρε τον πρώτο της αργαλειό και άρχισε να δουλεύει το εργαστήριό της. Στην αρχή με μια συνεργάτιδα, και μετά μόνη της.
Κατά την αναζήτηση του κατάλληλου χώρου για το εργαστήριό της, τη «Σαΐτα», βρέθηκε μπροστά σε ένα διόροφο παραδοσιακό κτίριο στον Ελαφότοπο. Και ξαφνικά προέκυψε και ξενοδόχος, όπως μας λέει με χιούμορ. Στον πρώτο όροφο, τοποθέτησε τον εξοπλισμό της και τα υλικά της: αργαλειούς, υφάδια, μαλλιά, κατασκευές, πλεκτά, υφαντά κ.λπ. Εκεί οι επισκέπτες μπορούν να δουν όλα τα στάδια επεξεργασίας του μαλλιού: λανάρισμα, γνέσιμο με τη ρόκα και το ροδάνι, βάψιμο, αλλά και να συμμετάσχουν σε σεμινάρια.
Ο υπόλοιπος χώρος χρησιμοποιείται ως ένας μικρός ξενώνας πέντε δωματίων, ενώ κάθε άλλο παρά λείπει και η ενασχόλησή της με τα αγροτικά προϊόντα που προέκυψε από την πεποίθησή της να απολαμβάνουν οι επισκέπτες ντόπια, φρέσκα υλικά. Η δουλειά της ξεκινά νωρίς το πρωί και τελειώνει αργά το βράδυ. Η ξεκούρασή της είναι ο αργαλειός καιο μεγάλος της καημός να αποκτήσει ταυτότητα το ελληνικό μαλλί.