ΒΟΥΛΗ

Η ΧΑ… επέστρεψε στη Βουλή

Εικόνα του άρθρου Η ΧΑ… επέστρεψε στη Βουλή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/10/2020, 22:30
ΒΟΥΛΗ - ΕΛΛΑΔΑ

Σάλο έχει προκαλέσει ο διορισμός της πρώην βουλευτή της νεοναζιστικής ΧΑ, Ελένης Ζαρούλια, συζύγου του αρχηγού του κόμματος Νίκου Μιχαλολιάκου, στη Βουλή.

Ο διορισμός ίσως περνούσε πιο απαρατήρητος, αν σε πέντε μέρες δεν έβγαινε η ιστορική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή, από το Εφετείο Αθηνών.

Η απόφαση μπήκε στο ΦΕΚ με σημερινή (2 Οκτωβρίου) ημερομηνία, με την υπογραφή του προέδρου της Βουλής και βουλευτή Ιωαννίνων Κώστα Τασούλα.

Η αντίδραση ήταν άμεση, με ανακοινώσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

«Η ελληνική κοινωνία αναμένει την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου τη δικαστική απόφαση που θα οδηγήσει στο οριστικό τέλος τη νεοναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος το γνωρίζει αυτό και προσπαθεί απεγνωσμένα να βολέψει τους δικούς του ανθρώπους. Παραμένει, όμως, ως ερώτημα ο λόγος για τον οποίο ο πρόεδρος της Βουλής επέλεξε να προχωρήσει τώρα σε αυτή την ενέργεια» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Λίγες μέρες πριν την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης για τη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή, η απόφαση του προέδρου της Βουλής να διορίσει, ως μετακλητή υπάλληλο της Βουλής, την πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής και μάλιστα υπόδικη, Ελ. Ζαρούλια, προκαλεί την οργή κάθε λαϊκού ανθρώπου, νέου και νέας, κάθε δημοκράτη και πάνω απ' όλα των θυμάτων της ναζιστικής βίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. Και προσθέτει: «Κανένας κανονισμός της Βουλής και καμιά διαδικασία δεν πρέπει να γίνει το άλλοθι για τέτοιες απαράδεκτες αποφάσεις, που πρέπει εδώ και τώρα να ανακληθούν, μαζί με την κατάργηση του επίμαχου άρθρου του κανονισμού της Βουλής».

Τέλος, το ΜέΡΑ25 αναφέρει ότι «η απόφαση αυτή του κ. Τασούλα είναι αδιανόητη και εξοργιστική για κάθε πολίτη, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτή λαμβάνεται σε μια τέτοια συγκυρία. Λίγες μόλις ημέρες πριν από την έκδοση της απόφασης για την Χρυσή Αυγή ο πρόεδρος της Βουλής αποδέχεται τον διορισμό της Ελένης Ζαρούλια, συζύγου του επικεφαλής της ναζιστικής συμμορίας, ως μετακλητής υπαλλήλου της Βουλής στον Νίκο Μιχαλολιάκο».

Ο πρόεδρος της Βουλής δεν έχει απαντήσει επίσημα. Ωστόσο, «κοινοβουλευτικές πηγές», στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, αναφέρουν ότι ο διορισμός της πρώην βουλευτή έγινε με βάση τον κανονισμό της Βουλής.

Τα πρώην κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν δικαίωμα να ζητήσουν τον διορισμό μετακλητού υπαλλήλου και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «ο πρόεδρος της ΧΑ ζήτησε να αρθεί ο διορισμός του προηγούμενου μετακλητού που είχε, και ζήτησε τον διορισμό της κας Ζαρούλια». Όσο για το χρόνο διορισμού, ανέφεραν πως προ ολίγων ημερών έκανε τη σχετική αίτηση ο Ν. Μιχαλολιάκος.

Η ανεπίσημη διευκρίνιση ωστόσο, δεν μειώνει καθόλου το βάρος του πολιτικού συμβολισμού που φέρει η απόφαση, την οποία ενέκρινε ο βουλευτής Ιωαννίνων…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3