ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Η ταυτότητα της «απομαζικοποίησης» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Εικόνα του άρθρου Η ταυτότητα της «απομαζικοποίησης» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/07/2024, 00:10
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Tο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων περιμένει και φέτος τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που θα το προτιμήσουν για τις σπουδές τους, εφόσον φυσικά πιάσουν τους απαιτούμενους βαθμούς, αλλά και προσπεράσουν το σκόπελο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Φέτος, περιμένει με μεγαλύτερο άγχος, γιατί ήδη έχουν προηγηθεί τρεις χρονιές μείωσης του αριθμού των πρωτοετών φοιτητών. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα, για το οποίο ευθύνεται βασικά η ΕΒΕ και όσοι την θέσπισαν ή συγκατάνευσαν, αλλά και μια σειρά «εξωακαδημαϊκά» στοιχεία: η γενική ακρίβεια που επιτείνεται από τις απαιτήσεις για τα ενοίκια, η απόσταση και το κόστος μετακίνησης, είναι δύο πολύ χαρακτηριστικά.

Ο νέος ιστότοπος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δεν διαθέτει ένα ενδιαφέρον στοιχείο, που είχε σε πρώτο πλάνο, η προηγούμενη εκδοχή της ιστοσελίδας: τον αριθμό των φοιτητών-τριών.

Σύμφωνα με αυτόν (και έτος αναφοράς το 2021), το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δήλωνε 30.401 προπτυχιακούς φοιτητές-τριες.

Τα στατιστικά της ΕΛΣΤΑΤ διέφεραν: με έτος αναφοράς το 2021 (λήξη χρονιάς), ο αριθμός ήταν 26.296.

Στα φετινά στατιστικά, ο αριθμός για το 2022 (λήξη χρονιάς) είναι 27.017.

Ο αριθμός, σε οποιαδήποτε εκδοχή του, δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητος. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε δύο ουσιαστικά πόλεις πλέον, συγκεντρώνει σχεδόν το 20% του πληθυσμού του Δήμου Ιωαννιτών.

Το ακόμα πιο ενδιαφέρον στοιχείο, είναι ο ρυθμός αύξησής του. Το ίδρυμα φέτος διαθέτει 4.347 θέσεις πρωτοετών στα τμήματά του, τις οποίες δεν πρόκειται να καλύψει όλες.

Το θέμα είναι πόσες θα μείνουν κενές και αν θα συγκρατηθεί κάπως ο ρυθμός μείωσης του φοιτητικού πληθυσμού.

Με τη βοήθεια των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ ωστόσο, φαίνεται η «ταχύτητα» της μείωσης:

Το 2021, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είχε αυξήσει κατά 10,7% τον φοιτητικό του πληθυσμό. Την ίδια ακαδημαϊκή χρονιά, είχαν πάρει πτυχίο 58,3% περισσότεροι φοιτητές και φοιτήτριες. Το ποσοστό επηρεάζεται βέβαια και από την ιδιαιτερότητα της «χρονιάς covid».

Το 2022, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αύξησε τον πληθυσμό του κατά 4,1%. Την ίδια χρονιά, μειώθηκαν κατά 8,5% οι φοιτητές-τριες που πήραν πτυχίο.

Η «περιστολή» του φοιτητικού πληθυσμού, μια σταδιακή διαδικασία που ωστόσο, έχει ήδη αφήσει το ίχνος της, τόσο στην καθημερινότητα του ιδρύματος, όσο και στην πόλη, είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη. Θα μπορέσει το ίδρυμα να προσελκύσει περισσότερους-ες υποψήφιους-ες, που κατευθύνονται, είτε τεχνηέντως στην ιδιωτική εκπαίδευση, εξαιτίας των μεθοδεύσεων της κυβέρνησης ή σε άλλα πανεπιστήμια για διάφορους λόγους; Ήδη πάντως προσπαθεί με κινήσεις «εξωστρέφειας» και γνωριμίας με το ίδρυμα και τα τμήματά του, με διάφορα μέσα.

Φυσικά, θα βοηθούσε ιδιαίτερα εάν το ίδρυμα είχε τα οικονομικά μέσα να εξασφαλίσει τα βασικά (πχ θέρμανση τα χειμωνιάτικα απογεύματα), καλύτερες και πληθωρικότερες συνθήκες στέγασης των φοιτητών, στελέχωση των υπηρεσιών του κ.α., τα οποία η κυβέρνηση δεν τα θεωρεί καίρια…


ΣΧΟΛΙΑ
Βασίλης Βεσκούκης
Ασχετη παράθεση αριθμών χωρίς καμία πραγματική έρευνα και ανάλυση...
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back