ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η «Σχεδία» ζητάει να μην κατατεθεί ο νόμος για την ψυχική υγεία

Εικόνα του άρθρου Η «Σχεδία» ζητάει να μην κατατεθεί ο νόμος για την ψυχική υγεία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/12/2023, 16:32
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η «Σχεδία» κατέθεσε, δια της προέδρου της Σοφίας Μαρκούλα, πρόταση ψηφίσματος που ζητάει να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία, το οποίο πρακτικά καταργεί τους φορείς απεξάρτησης και επιστρέφει το χώρο πολλά χρόνια στο παρελθόν.

Η πρόταση κατατέθηκε στη σύσκεψη που έγινε στις 8 Δεκεμβρίου και συμμετείχαν φορείς που συμμετέχουν στη «Σχεδία» και αντιτίθενται στην «ομογενοποίηση» της απεξάρτησης υπό τον Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων» (Ε.Ο.Π.Α.Ε.).

Πήραν μέρος εκπρόσωποι της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων, της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών, του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων, του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ιωαννίνων, του Καμπέρειου Πνευματικού Ιδρύματος και του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, ενώ δεν εκπροσωπήθηκαν ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ιωαννίνων και το Οικονομικό Επιμελητήριο.

Το ψήφισμα ζητάει μεταξύ άλλων, να διαφυλαχθεί η ψυχοκοινωνική φιλοσοφία της πρόληψης, της θεραπείας και της κοινωνικής επανένταξης, να διαφυλαχθεί η αντίστοιχη φιλοσοφία και οι πρακτικές που εμπεριέχουν τα διαφορετικά θεραπευτικά προγράμματα, να μην τεθούν σε κίνδυνο οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων και να μην καταργηθεί το άρθρο 60 του ν. 4139 του 2013, σύμφωνα με το οποίο τα Κέντρα Πρόληψης συνιστούν εγκεκριμένους φορείς πρόληψης, και το άρθρο 61 του 3459 του 2006, που αφορά τη διακοπή της χρηματοδότησης από το κράτος μετά το 2027.

Το ψήφισμα συμπληρώθηκε με θέσεις των εργαζομένων του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία», που ζητούν τη δημιουργία ενιαίου θεσμικού πλαισίου για τα Κέντρα Πρόληψης και στελέχωσή τους με επαρκές, μόνιμο προσωπικό με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, και τη γενικότερη ενίσχυση και αναβάθμιση των Κέντρων Πρόληψης.

Εκτός από το ψήφισμα, θα υπάρξει πρωτοβουλία για συνάντηση των προέδρων των Κέντρων Πρόληψης, στα Γιάννενα, για περαιτέρω συντονισμό.


Επίσης, η εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων ανέλαβε την πρωτοβουλία μιας συνάντησης με τους εργαζόμενους και τον Σύλλογο Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος, ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα μιας από κοινού δράσης στην πόλη των Ιωαννίνων το προσεχές διάστημα.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back