Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία αναστέλλει τη συμφωνία εξαγωγής αγροτικών προϊόντων

Εικόνα του άρθρου Η Ρωσία αναστέλλει τη συμφωνία εξαγωγής αγροτικών προϊόντων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/10/2022, 21:35
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία εξαγωγής αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας, μετά τις επιθέσεις που δέχτηκε ο στόλος της στην Κριμαία, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, το ίδιο πρακτορείο μετέδωσε δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας Ντμίτρι Πατρούσεφ, ο οποίος φέρεται να είπε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να εφοδιάσει με 500.000 τόνους σιτηρών τις φτωχές χώρες μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες, με τη βοήθεια της Τουρκίας.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι μόνο το 3% των εξαγόμενων τροφίμων από την Ουκρανία έχουν πάει σε φτωχές χώρες, ενώ τα μισά φορτία είχαν ως προορισμό χώρες της Δύσης.

Βάσει της συμφωνίας της 22ας Ιουλίου, η Ουκρανία κατάφερε να ξαναρχίσει τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων, οι οποίες είχαν διακοπεί μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου. Η ισχύς της συμφωνίας αφορούσε αρχικά διάστημα 120 ημερών.

Ο ΟΗΕ καταβάλλει προσπάθειες για επέκταση της ισχύος της συμφωνίας έως και έναν χρόνο και εξομάλυνση της διαδικασίας των κοινών επιθεωρήσεων πλοίων από αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών, της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών επεσήμανε πρόσφατα ότι εκκρεμούσαν επιθεωρήσεις περισσότερων από 150 πλοίων.

Η Ρωσία έχει επικρίνει τη συμφωνία, διαμαρτυρόμενη ότι οι δικές της εξαγωγές εξακολουθούν να παρεμποδίζονται και ότι δεν φθάνουν αρκετές ποσότητες ουκρανικών σιτηρών σε χώρες που έχουν ανάγκη. Η Μόσχα θα μπορούσε να μπλοκάρει την παράταση της ισχύος της συμφωνίας για τις εξαγωγές πέραν του Νοεμβρίου.


Ο ΟΗΕ

Τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται σε επαφή με τις ρωσικές αρχές μετά από αναφορές ότι η Μόσχα αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία εξαγωγής προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στεφάν Ντούτζαριτς.

«Είναι ζωτικής σημασίας όλα τα μέρη να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια που θα θέσει σε κίνδυνο την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτάρια, η οποία είναι μια κρίσιμης σημασίας ανθρωπιστική προσπάθεια που έχει ξεκάθαρα θετικό αντίκτυπο στην πρόσβαση σε τρόφιμα για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», υπογράμμισε ο Ντούτζαριτς.


Καμία ενημέρωση

«Η Τουρκία δεν έχει λάβει επίσημη ενημέρωση» από τη Ρωσία για την αποχώρησή της από τη διεθνή συμφωνία για τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας, μιας συμφωνίας της οποίας η Άγκυρα είναι ένας από τους εγγυητές μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε μια πηγή ασφαλείας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back