ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η πυροπροστασία, ο υπουργός και τα ημίμετρα

Εικόνα του άρθρου Η πυροπροστασία, ο υπουργός και τα ημίμετρα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/06/2024, 21:11
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πριν από δύο εβδομάδες, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας ήρθε στα Γιάννενα, φωτογραφήθηκε επαρκώς και είπε ότι θα είναι δύσκολη η αντιπυρική περίοδος φέτος, προειδοποίησε με πρόστιμα και έφυγε.

Αυτό που δεν είπε ο κ. Κικίλιας είναι ότι ο Δήμος Ιωαννιτών πήρε από την κυβέρνηση πολύ λίγα χρήματα, αναλογικά με το πεδίο ευθύνης του, για τον καθαρισμό από τα χόρτα.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Μάκη Χρυσοστόμου, μόλις 80.000 ευρώ. «Όλοι οι Δήμοι του νομού Ιωαννίνων πήραν περίπου 400.000 ευρώ» είπε ο κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος αναφέρθηκε και στην επίσκεψη Κικίλια, λέγοντας ότι ο υπουργός του… έκοψε το λόγο λέγοντας «είσαι ΠΑΣΟΚος, δεν μπορείς να μιλήσεις».

Τον κατηγόρησε επίσης ότι στο προεκλογικό κλίμα της επίσκεψής του, δεν επέτρεψε να ακουστούν τα προβλήματα της πυροπροστασίας στον Δήμο Ιωαννιτών.

Απαριθμώντας μερικά από αυτά, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Χρυσοστόμου είπε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει πρόβλημα και στο καμπ, με τα χόρτα που δεν έχουν κοπεί.

Φυσικά, ο Δήμος έχει ευθύνη και δεν αρκεί η… πρωτοβουλία που κάλεσε τους πολίτες να πάρουν, ο αντιδήμαρχος. Ο Δήμος όμως είναι αποκλεισμένος από πόρους και προσωπικό, που δεν συνόδευσαν ποτέ τις αρμοδιότητες.

Την ίδια μέρα που λέγονταν αυτά στο δημοτικό συμβούλιο, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Τσίμαρης κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Πολιτικής Προστασίας και Εσωτερικών, για τον αποκλεισμό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ βαθμού της Περιφέρειας Ηπείρου από τους δυνητικούς δικαιούχους του προγράμματος κατασκευής αντιπυρικών ζωνών της σχετικής πρόσκλησης από το «Πράσινο Ταμείο».

Ο κ. Τσίμαρης τόνισε ότι η εξαίρεση από τη χρηματοδότηση κατασκευής των αντιπυρικών ζωνών δυσχεραίνει την αποτελεσματικότητα της πυροπροστασίας στην περιοχή της Ηπείρου και πως «η ταυτόχρονη χρονικά απαίτηση εφαρμογής του νέου Κανονισμού Πυροπροστασίας, κατά την οποία έχουν διαπιστωθεί αστοχίες με την οριζόντια εφαρμογή της, χωρίς εξειδίκευση στους όρους απόστασης ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων, αναδεικνύει το μεγάλο εύρος των περιοχών και ιδιοκτητών που υποχρεούνται να τον εφαρμόσουν στην Ήπειρο».

Μόλις πριν από λίγες μέρες, ο υπουργός Περιβάλλοντος Θόδωρος Σκυλακάκης ανακοίνωνε τη μερική «υποχώρηση» από τα προβλεπόμενα του –προβληματικού, σε πολλά σημεία- κανονισμού πυροπροστασίας που άφησε ο προκάτοχός του, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος δεν είναι πια υπουργός μιας και δεν τον συνόδευσαν ιδιαίτερες επιτυχίες…

Ο κ. Σκυλακάκης μετέτρεψε σε «ενδεικτικές» τις προδιαγραφές για τις τεχνικές μελέτες πυροπροστασίας και ανακοίνωσε ότι διατίθενται 30 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Προστασία και Αναβάθμιση Δασών 2024» του Πράσινου Ταμείου για τη δημιουργία των αντιπυρικών ζωνών σε οικισμούς και δασικές εκτάσεις. Θα έχει ενδιαφέρον η απάντησή του στον κ. Τσίμαρη…

Πέραν τούτων, η πυροπροστασία φέτος στην Ελλάδα έχει καθυστερήσει δραματικά, με βασικές τις κυβερνητικές ευθύνες σε αποφάσεις και σχεδιασμό. Η μόνιμη παραπομπή στην ατομική ευθύνη δεν θα λύσει το συλλογικό πρόβλημα, ούτε οι επικοινωνιακές παρεμβάσεις του κ. Κικίλια θα σβήσουν φωτιές…

Πίσω στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. Χρυσοστόμου αναφέρθηκε και στην απόθεση των υπολειμμάτων (χόρτα κ.λπ.): «Αδειοδοτημένοι χώροι δεν υπάρχουν. Ο μόνος αδειοδοτημένος χώρος είναι ένας στην Ελεούσα, μόνο για οικοδομικά υλικά όμως (…) Ψάχνουμε να αδειοδοτήσουμε και χώρο για το πράσινο».

Κατέληξε λέγοντας ότι «η κυβέρνηση πρέπει να δώσει χρήματα. Χωρίς χρήματα, δεν γίνεται».

Στο ίδιο κλίμα, ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας είπε στην προ ημερησίας τοποθέτησή του ότι «το κεντρικό κράτος με μεγάλη ευκολία μεταβιβάζει αρμοδιότητες και ευθύνες στην αυτοδιοίκηση και στον πολίτη. Και βέβαια δεν μεταβιβάζει τα εύκολα, αλλά τα δύσκολα και επικίνδυνα».

Πρόσθεσε δε ότι υπό κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε οι Δήμοι να πάρουν φέτος 6,5 δις ευρώ, αντ’ αυτών όμως θα λάβουν 1,8 δις.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3