ΡΕΤΡΟ-TA ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Η περίοδος μετά τη Χούντα και ο εφέτης δήμαρχος

Εικόνα του άρθρου Η περίοδος μετά τη Χούντα και ο εφέτης δήμαρχος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/04/2023, 12:01
ΡΕΤΡΟ-TA ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Το ρετρό του «Τύπου Ιωαννίνων» σε τακτά χρονικά διαστήματα είναι αφιερωμένο στην ιστορία των αυτοδιοικητικών εκλογών.


Στη δημαρχιακή περίοδο μετά τις εκλογές του 1964 σημειώθηκαν αρκετά περιστατικά, όπως ο θάνατος του εκλεγέντα δημάρχου Γιώργου Μελανίδη και οι ακόλουθες παραιτήσεις δύο δημάρχων, για διαφορετικούς λόγους, του Χριστόφορου Κωσταδήμα και του Σπύρου Κατσαδήμα. Ο τελευταίος δήμαρχος, πριν την έλευση της Χούντας, ήταν ο Αλέκος Σόφης. Η θητεία του διήρκεσε μόλις 11 μέρες. Ο δήμαρχος καθαιρέθηκε και συνελήφθη από τους πραξικοπηματίες.

Μετά το τέλος της επταετίας, η ελληνική κοινωνία προσπαθούσε να βρει τον δημοκρατικό της βηματισμό.

Διαβάστε: Ένας σκληρός προεκλογικός αγώνας, η «έκπληξη» και ο θάνατος ενός δημάρχου

Στα Γιάννενα του 1974, τα γεγονότα και οι καταστάσεις θύμιζαν σε μερικά σημεία την εποχή της διαδοχής στον δημαρχιακό θώκο, μετά την Κατοχή. Η προσπάθεια του «εθνικόφρονου μπλοκ» να μην επιστρέψει στη δημαρχία, όπως έπρεπε να γίνει, ο Αλέκος Σόφης, ο καθαιρεθείς από τη χούντα δήμαρχος, ήταν φανερή και είχε κάποιες αναλογίες με τη δημαρχία Αποστολίδη.

Η συζήτηση είχε ανοίξει από νωρίς, από το καλοκαίρι του ‘74. Υπήρξαν προτάσεις, για παράδειγμα, για τον Κώστα Φρόντζο, ο οποίος είπε «όχι» με ιδιαίτερο τρόπο.

Σε επιστολή του στον «Ηπειρωτικό Αγώνα» στις 3 Αυγούστου 1974 έγραφε ότι δεν επιθυμεί αξιώματα που του προσφέρονται και ότι «είναι προτιμώτερον ένας οργανισμός-εν προκειμένω ο Δήμος-να είναι ακέφαλος παρά να έχει κεφαλήν με δοτήν εξουσίαν». Κάπως έτσι, προετοίμασε την υποψηφιότητά του για τις εκλογές που θα γίνονταν το 1975.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:


Στις 10 Σεπτεμβρίου 1974, 14 δημοτικοί σύμβουλοι, μεταξύ των οποίων και ο πρώην δήμαρχος Αλέκος Σόφης και άλλοι 11 πρόεδροι κοινοτήτων που επίσης είχαν καθαιρεθεί από τη Χούντα, ζήτησαν με επιστολή τους να κηρυχθούν έκπτωτοι οι διορισμένοι της Χούντας και να καλυφθούν οι θέσεις τους με εκλεγέντες και εκλεγείσες του 1964.

Λίγες μέρες αργότερα, εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα που όριζε ότι το μεταβατικό συμβούλιο Ιωαννίνων θα είναι 25μελές, ότι η παράταξη του Γιώργου Μελανίδη που κέρδισε τις εκλογές του 1964 θα είναι η πλειοψηφία και οι υπόλοιπες θέσεις θα συμπληρωθούν από συμβούλους της παράταξης Φρόντζου. Όσοι συνεργάστηκαν με τη Χούντα, θα κρίνονταν από τα αρμόδια συμβούλια. Τον Οκτώβριο ορίστηκε δήμαρχος ο εφέτης Αλέξανδρος Πίκουλας, μια «ενδιάμεση» λύση που επέλεξε η κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Ο Πίκουλας παρέμεινε στη δημαρχία της πόλης των Ιωαννίνων μέχρι τον Μάρτιο του 1975, οπότε και έγιναν οι πρώτες εκλογές μετά τη Χούντα.


Πηγές: 

Αγγέλη Β., Τσαντίκος Γ., «Οι ‘αποστάτες’, τα ρέντζελα και οι δήμαρχοι/Οι δημοτικές εκλογές στα Γιάννενα, 1925-2014», 2019

Εφημερίδα Ηπειρωτικός Αγών


* Στη φωτογραφία: Τα Γιάννενα τη δεκαετία του '70

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back