Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Περιφέρεια Ηπείρου «συλλέγει στοιχεία»

Εικόνα του άρθρου Η Περιφέρεια Ηπείρου «συλλέγει στοιχεία»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/11/2021, 12:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Λίγο καιρό μετά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου στις 2 Νοεμβρίου για το τεχνικό πρόγραμμα του έτους 2022, η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» εξηγεί σε ανακοίνωσή της αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους καταψήφισε το τεχνικό πρόγραμμα. Το πιο ουσιώδες στοιχείο όμως της ανακοίνωσής της σχετίζεται με τη μέθοδο της «συλλογής στοιχείων» που έχει υιοθετήσει η περιφερειακή αρχή για κάποιες απευθείας αναθέσεις, άλλες για μικρά έργα και άλλες για μεγάλα έργα.

Το «Κοινό των Ηπειρωτών» με επικεφαλής τον Γιώργο Ζάψα θίγει συγκεκριμένα το ζήτημα της «συλλογής στοιχείων» για τη μελέτη κατασκευής του διοικητηρίου της Άρτας. Χαρακτηρίζει δε τα περί «συλλογής στοιχείων» ως μια «ευρηματική μέθοδο που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία στα τεχνικά χρονικά κατασκευής δημοσίων κτιρίων».

Στις 9 Νοεμβρίου, η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε την απευθείας ανάθεση του έργου με τίτλο «Συλλογή στοιχείων για χρήση στη σύνταξη μελέτης για το διοικητήριο Άρτας (παροχή υπηρεσιών)», προϋπολογισμού 74.400 ευρώ με ΦΠΑ. Η ανάδοχος εταιρία έδωσε έκπτωση μόλις 4%. (71.424 ευρώ με ΦΠΑ). Ο κ. Ζάψας μειοψήφησε με το σκεπτικό ότι πρόκειται για «μια ελεγχόμενη πρακτική την οποία η περιφερειακή αρχή αξιοποιεί κατά κόρον στις περιπτώσεις οδοποιίας καθώς και σε πολλές άλλες κατασκευές. Στην Άρτα αρμόζει ένα σύγχρονο οικοδόμημα, που θα στεγάσει τις υπηρεσίες Διοίκησης της Περιφέρειας και θα σηματοδοτήσει την ιστορική πορεία της πόλης» και αντιπρότεινε την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το έργο της μελέτης του Διοικητηρίου Άρτας.

Οι απευθείας αναθέσεις για «συλλογή στοιχείων» δεν είναι λίγες. Μέσω της Οικονομικής Επιτροπής, η περιφερειακή αρχή έχει δώσει το πράσινο φως για «συλλογή στοιχείων για σύνταξη μελέτης» για το Σούλι, για αποκατάσταση ιερών μονών και φυσικά για έργα οδοποιίας, όπως είναι η αποκατάσταση των οδών «Άγναντα-Κυψέλη» και «Αγία Παρασκευή-Φούρκα», το οδικό τμήμα Μηλιωτάδες-Κήποι και πάει λέγοντας. Με τη μέθοδο της «συλλογής στοιχείων» έγινε τον Φεβρουάριο και η απευθείας ανάθεση για την ωρίμανση και την τεχνική υποστήριξη της υλοποίησης του έργου «Ιόνια οδός-Κακαβιά», με προϋπολογισμό 74.400 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back