πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Περιφέρεια Ηπείρου παίρνει τις κατασκηνώσεις του «Πνευματικού Φάρου»

Εικόνα του άρθρου Η Περιφέρεια Ηπείρου παίρνει τις κατασκηνώσεις του «Πνευματικού Φάρου»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/07/2024, 12:17
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μετά το δασικό χωριό «Κέδρος» στον Καταρράκτη Άρτας, για το οποίο θα γίνει μια «μελέτη εποχής 2030», όπως είχε δηλώσει πέρσι τον Μάρτιο ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, η Περιφέρεια Ηπείρου ετοιμάζεται να αποκτήσει τις κατασκηνώσεις του «Πνευματικού Φάρου», στο Νεοχώρι Πρέβεζας.

Η περιφερειακή αρχή Ηπείρου αποφάσισε λοιπόν να αναπτύξει κι άλλη δραστηριότητα, κι ήταν αυτή που ζήτησε από το θρησκευτικό σωματείο «Πνευματικός Φάρος» να της παραχωρήσει την έκταση των 28 στρεμμάτων, συνοδεία των κτιριακών εγκαταστάσεων. Την αποδοχή της δωρεάς από το σωματείο, το οποίο αδυνατεί να διατηρήσει τις κατασκηνώσεις, πρόκειται να αποφασίσει η Περιφερειακή Επιτροπή στην αυριανή της συνεδρίαση.

Από τα έγγραφα, προκύπτει ότι ο «Πνευματικός Φάρος» είχε επιχειρήσει να κάνει τη δωρεά στη Μητρόπολη Ιωαννίνων. Η προσπάθεια όμως δεν ευδοκίμησε. Και προέκυψε η Περιφέρεια Ηπείρου.

Στη γραπτή εισήγησή του προς την επιτροπή, ο περιφερειάρχης κάνει αναφορά στη συμβολή του σωματείου «στην καλλιέργεια των αξιών και της διαμόρφωσης της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης των παιδιών» και «στην αρωγή σε πληθώρα οικογενειών της πόλης των Ιωαννίνων, της Περιφέρειας Ηπείρου και των ομογενών από τη Βόρεια Ήπειρο».

Οι παιδικές κατασκηνώσεις του «Πνευματικού Φάρου» κατασκευάστηκαν το 1979, στην παραθαλάσσια περιοχή του Νεοχωρίου του Δήμου Πρέβεζας. Οι κατασκηνώσεις αυτές λειτούργησαν επί σειρά ετών «ως παιδική εξοχή για τα παιδιά των οικογενειών που υποστηρίζονταν από το σωματείο» όπως αναφέρεται στην εισήγηση του κ. Καχριμάνη.

Η περιφερειακή αρχή θέλει να αξιοποιήσει την όλη έκταση για «κοινωφελούς σκοπούς».

Χωρίς καμία πρόθεση αμφισβήτησης των «κοινωφελών σκοπών» που επικαλείται η περιφερειακή αρχή, υπάρχουν πολλά ζητήματα που προκύπτουν.

Η περιφερειακή αρχή έρχεται να πάρει μια απόφαση χωρίς προγραμματισμό και χωρίς σχεδιασμό. Χωρίς κάποια οικονομικοτεχνική έκθεση για το κόστος της παρέμβασης που απαιτείται (συν το προσωπικό που απαιτείται), χωρίς κάποια πρόβλεψη για χρηματοδοτικό εργαλείο, χωρίς κάποιο χρονοδιάγραμμα. Και προφανώς είχε τον χρόνο να κάνει μια πρώτη εκτίμηση, δεδομένου ότι οι συζητήσεις με τον «Πνευματικό Φάρο» γίνονταν εδώ και καιρό. Η αυριανή εισήγηση δεν περιλαμβάνει πάντως καμία αναφορά στο τι θα γίνει και πώς θα γίνει.

Δεν είναι κάτι που εκπλήσσει. Η πολιτική της περιφερειακής αρχής «πάμε και βλέπουμε» δεν είναι πρωτόγνωρη. Δεν είναι και λίγα τα «μέτωπα» που έχει ανοίξει με αυτόν τον τρόπο η περιφερειακή αρχή του κ. Καχριμάνη και τα οποία παραμένουν ανοιχτά, πολλά χρόνια μετά. Ο κ. Καχριμάνης, σε αυτές τις περιπτώσεις κι όταν δέχεται κάποια κριτική, απαντά με το επιχείρημα της «ευκαιρίας». Οι «ευκαιρίες» όμως πάνε συνήθως χαμένες, όταν δεν υπάρχει σχεδιασμός.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
τενις πίσω dodoni back Ντοτη3