ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Περιφέρεια Ηπείρου «ξύπνησε» και έβγαλε ανακοίνωση για την αιθαλομίχλη

Εικόνα του άρθρου Η Περιφέρεια Ηπείρου «ξύπνησε» και έβγαλε ανακοίνωση για την αιθαλομίχλη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/12/2023, 13:47
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τις γνωστές συστάσεις και νουθεσίες επαναφέρει η Περιφέρεια Ηπείρου (η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε. Ιωαννίνων), καθώς η συγκέντρωση μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα είναι πάνω από τα όρια επιφυλακής.

Με μια καθυστερημένη ανακοίνωση (διαβάστε εδώ σχετικά) η Περιφέρεια Ηπείρου ενημερώνει ότι οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (PM10), ξεπέρασαν, στις 18 και 19/12, σε μέση ημερήσια τιμή, τα 60 και 70 μg/m3 αντίστοιχα, με ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις τις βραδινές ώρες.

Η ανακοίνωση ακολουθεί το τυπικό, καθώς ο συγκεκριμένος τύπος μικροσωματιδίων είναι αυτός που «προβλέπεται» από τις διατάξεις. Ωστόσο, δεν είναι ο μόνος που υπάρχει, ούτε καν ο βλαβερότερος. Τα PM2.5 που θεωρούνται βλαβερότερα είναι εδώ και μέρες πάνω από τα όρια.

Η Περιφέρεια Ηπείρου ελέγχει τόσο τα PM10, όσο και τα PM2.5, καθώς και άλλες παραμέτρους. Μπορείτε να δείτε σχετικά εδώ, σε ένα… καλά κρυμμένο σημείο στην ιστοσελίδα της.

Έτσι λοιπόν, η Περιφέρεια επικαλείται τη σχετική ΚΥΑ και αναφέρει ότι δεδομένων των μετεωρολογικών συνθηκών που θα επικρατήσουν τις επόμενες μέρες, μέχρι

την Τετάρτη 27/12/2023 και ώρα 11:00 π.μ στην περιοχή του Δήμου Ιωαννιτών οι παρακάτω συστάσεις:

Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου:

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική άσκηση-δραστηριότητα και το χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους.

Β. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό:

Κάθε άτομο θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική άσκηση ιδιαίτερα αν αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό.

Γ. Λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων μείωσης των εκπομπών από εστίες καύσης:

Συστήνεται η αποφυγή της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας.

Συστήνεται ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18οC σε περιπτώσεις ύπαρξης κεντρικού συστήματος θέρμανσης για επίτευξη αποδεκτού επιπέδου θερμικής άνεσης χωρίς υπερκατανάλωση ενέργειας.

Απαγορεύεται οποιασδήποτε καύση σε ανοικτούς χώρους.


Κατά πόσο θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις, με το πετρέλαιο πανάκριβο και το «έθιμο ψησιμάτων» ενόψει, παραμένει άγνωστο…

ΣΧΟΛΙΑ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΛΙΑΝΟΣ
Δεν είναι "άγνωστο", είναι γνωστό. Οι συστάσεις γράφονται στα παλαιότερα των υποδημάτων. Άλλες παρεμβάσεις χρειάζονται, αλλά ουδείς έχει τόλμη κι ευαισθησία. Πλήρης απάθεια.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back