ΚΟΣΜΟΣ

Η ουκρανική αντεπίθεση ξεκίνησε

Εικόνα του άρθρου Η ουκρανική αντεπίθεση ξεκίνησε
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/06/2023, 00:02
ΚΟΣΜΟΣ

Το κύριο κέντρο των μαχών εξακολουθεί να βρίσκεται στα ανατολικά της Ουκρανίας, δήλωσε το Κίεβο σήμερα, καθώς οι συγκρούσεις στο νότο έχουν προκαλέσει εικασίες ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να έχουν ξεκινήσει την πολυαναμενόμενη αντεπίθεση.

«Η κατάσταση είναι τεταμένη σε όλες τις περιοχές της γραμμής του μετώπου. Το ανατολικό τμήμα είναι το επίκεντρο», έγραψε στο Telegram η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ganna Malyar. «Ο εχθρός συνεχίζει να επικεντρώνει τις κύριες προσπάθειές του στις κατευθύνσεις Λάιμαν, Μπαχμούτ, Αβντίεβκα και Μαριίνκα», πρόσθεσε, αναφερόμενη στις ανατολικές πόλεις όπου μαίνονται μάχες εδώ και μήνες.

Η Μόσχα λέει ότι οι μάχες έχουν ενταθεί από την Πέμπτη στην περιοχή Ζαπορίζια, ιδιαίτερα γύρω από τη μικρή πόλη Ορίχιβ. Το Ορίχιβ βρίσκεται στο δρόμο προς τη μεγαλύτερη πόλη Τοκμάκ, περίπου 40 χιλιόμετρα νότια στο κατεχόμενο από τη Ρωσία έδαφος. 

Ο ρωσικός στρατός απέκρουσε τέσσερις επιθέσεις «που πραγματοποιήθηκαν από δυνάμεις έως και δύο τακτικών ομάδων τάγματος, ενισχυμένες με άρματα μάχης» κοντά στο χωριό Λεβαντνόε στην περιοχή Ζαπορίζια και στο χωριό Νοβοσλέκα στην περιοχή Ντονέτσκ.

Σύμφωνα με το Politico oι ουκρανικές μηχανοκίνητες ταξιαρχίες διπλασιάζουν τις επιθέσεις τους γύρω από το Μπαχμούτ στην περιοχή του Ντονέτσκ και τη γειτονική Ζαπορίζια, αλλά φαίνεται να αντιμετωπίζουν σθεναρή ρωσική αντίσταση, με τις δύο πλευρές να υποστηρίζουν ότι έχουν προκαλέσει βαριές απώλειες τις τελευταίες πέντε ημέρες.

Καθώς η αντεπίθεσή τους εντείνεται, οι Ουκρανοί λένε ότι έχουν προελαύνει έως και 1.600 μέτρα γύρω από την Μπαχμούτ, την πόλη των αλατωρυχείων που οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν μόλις πρόσφατα μετά από μήνες άγριου πολέμου.

Και Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ με στενούς δεσμούς με το υπουργείο Άμυνας της χώρας έχουν αναγνωρίσει ότι οι Ουκρανοί είχαν κάποια επιτυχία εκεί.


Ο Βλ. Πούτιν

«Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι αυτή η επίθεση έχει αρχίσει. Αυτό αποδεικνύεται από το ότι χρησιμοποιούνται οι στρατηγικές εφεδρείες του ουκρανικού στρατού» δήλωσε ο Πούτιν σε Ρώσους δημοσιογράφους στο Σότσι. «Ο ουκρανικός στρατός δεν πέτυχε τους στόχους του σε κανένα τομέα».

Ο Πούτιν, είπε επίσης ότι οι μάχες είναι πολύ εντατικές τις τελευταίες τρεις μέρες αλλά ότι «ο εχθρός δεν είχε επιτυχία» σε καμία από τις μάχες.

Με πληροφορίες από Le Monde, Politico, Reuters

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back