ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η Ουκρανία ονομάζει «Εντελβάις» ταξιαρχία της. Ατυχώς…

Εικόνα του άρθρου Η Ουκρανία ονομάζει «Εντελβάις» ταξιαρχία της. Ατυχώς…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/02/2023, 16:51
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το όνομα «Έντελβαϊς» αποφάσισε να δώσει στην 10η Ορεινή Ταξιαρχία Πεζικού, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάνοντας μια εντελώς ατυχή ιστορική αναλογία: Η 1η Ορεινή Ταξιαρχία της Βέρμαχτ, η οποία ευθύνεται για πλείστα όσα εγκλήματα πολέμου στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και πολλά από αυτά στην Ήπειρο, ονομαζόταν επίσης «Έντελβαϊς».

Το διάταγμα Ζελένσκι αναφέρει την απόφαση «να αποδοθεί στην 10η χωριστή ταξιαρχία ορεινής επίθεσης των χερσαίων δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας το τιμητικό όνομα "Edelweiss" και στο μέλλον να ονομαστεί η 10η ανεξάρτητη ταξιαρχία ορεινής επίθεσης "Edelweiss" των χερσαίων δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας».

Η Ουκρανία, η οποία υφίσταται την ολοκληρωτική στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας, η οποία αρχικά «
έντυσε» με το πρόσχημα του «αντιναζιστικού αγώνα» την εισβολή της, ελέγχεται πολύ συχνά για τις φιλοναζιστικές ιστορικές προτιμήσεις διαχρονικών ηγεσιών της, ως «αντιπαράδειγμα» στην σοβιετική περίοδο.

Έτσι, η ονομασία «Έντελβαϊς» σε ένα ορεινό στρατιωτικό τμήμα δεν μπορεί να «αναγνωστεί ουδέτερα».

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του θεωρεί «πρόκληση για κάθε προοδευτικό Ηπειρώτη» την απόφαση και υπενθυμίζει ότι «η ταξιαρχία Εντελβάις της ναζιστικής Βέρμαχτ ευθύνεται για αμέτρητα εγκλήματα και θηριωδίες στην περιοχή μας, αλλά και σε όλη τη χώρα. Ενδεικτικά υπενθυμίζουμε: Ολοκαύτωμα Μουσιωτίτσας Ιωαννίνων, Κομμένο Άρτας, Λιγκιάδων Ιωαννίνων».

Σημειώνει ακόμα ότι «ο λαός δεν ξεχνά τα παρατεταμένα χειροκροτήματα των βουλευτών τους, πλην του ΚΚΕ, στο Ζελένσκι και σε τέτοιου είδους ομάδες που συνέβαλαν στην ανατροπή της κυβέρνησης του 2014, εξοπλίστηκαν και εκπαιδεύτηκαν από τους ευρωατλαντικούς, για να φτάσουν σήμερα να αποτελούν αναγνωρισμένα τμήματα του στρατού της χώρας. Αυτούς χρησιμοποίησε ως άλλοθι και η κυβέρνηση της καπιταλιστικής Ρωσίας για να εισβάλει στην Ουκρανία, την ίδια στιγμή που τροφοδοτεί τη δράση ακροδεξιών ομάδων στο εσωτερικό της Ρωσίας».

ΣΧΟΛΙΑ
Ελένη
Όταν δεν ξέρει κανείς ιστορία........
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back