ΚΟΣΜΟΣ

H Ουκρανία ετοιμάζει αντεπίθεση, η Ρωσία οχυρώνεται

Εικόνα του άρθρου H Ουκρανία ετοιμάζει αντεπίθεση, η Ρωσία οχυρώνεται
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/04/2023, 13:09
ΚΟΣΜΟΣ

Οι αντιαρματικές τάφροι κοντά στην κατεχόμενη νοτιοανατολική πόλη Polohy της Ουκρανίας εκτείνονται σε μήκος 30 χιλιομέτρων. Πίσω τους υπάρχουν σειρές από τσιμεντένια οδοφράγματα. Πιο πίσω υπάρχουν αμυντικά χαρακώματα όπου θα τοποθετηθούν τα ρωσικά στρατεύματα.

Οι άμυνες που φαίνονται στις δορυφορικές εικόνες που τράβηξε η Capella Space και δημοσιεύει το Reuters αποτελούν μέρος ενός τεράστιου δικτύου ρωσικών οχυρώσεων που σαρώνουν από τη δυτική Ρωσία μέσω της ανατολικής Ουκρανίας και στην Κριμαία και έχουν κατασκευαστεί για να αντιμετωπίσουν μια μεγάλη ουκρανική επίθεση.

Η Ουκρανία έχει ορκιστεί να πάρει πίσω όλα τα εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία, μια περιοχή περίπου στο μέγεθος της Βουλγαρίας, αλλά οι αξιωματούχοι διστάζουν να αποκαλύψουν οποιαδήποτε πληροφορία που θα μπορούσε να βοηθήσει τη Μόσχα.

Η Δύση έχει στείλει δεκάδες σύγχρονα άρματα μάχης και οχήματα μάχης πεζικού για να χρησιμεύσουν ως εμπροσθοφυλακή μιας επίθεσης, μαζί με εξοπλισμό γεφυροποιίας και οχήματα εκκαθάρισης ναρκών.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ρωσία έχει σκάψει εκτεταμένες, πολυεπίπεδες οχυρώσεις για να διασφαλίσει ότι τα στρατεύματά της θα είναι πολύ πιο οχυρωμένα από ό,τι όταν εκδιώχθηκαν από τα βορειοανατολικά της Ουκρανίας και την πόλη Χέρσον, όπως δείχνουν οι δορυφορικές εικόνες.

Οι εικόνες που αναλύθηκαν από το Reuters δείχνουν ότι μεγάλο μέρος της ρωσικής κατασκευής έγινε μετά τον Νοέμβριο, όταν οι δυνάμεις της αποσύρθηκαν από την πόλη Χερσώνα στα νότια και οι δύο πλευρές κοίταξαν να εδραιώσουν τις θέσεις τους κατά τους χειμερινούς μήνες.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποίησε ένα σπάνιο ταξίδι στην περιοχή της Χερσώνας, κάτι που ορισμένοι παρατηρητές είδαν ως ένδειξη της στρατηγικής σημασίας της.

Ο Oleksandr Musiyenko, στρατιωτικός αναλυτής στο Κίεβο, δήλωσε ότι ο νότος είναι στρατηγικά ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία.

Ένα έγγραφο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών με ημερομηνία 28 Φεβρουαρίου που διέρρευσε ανέφερε ότι η Δύση είχε δεσμεύσει 200 άρματα μάχης στην Ουκρανία. Ο αρχηγός του στρατού Valeriy Zaluzhnyi δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι χρειάζεται 300 για να νικήσει τη Ρωσία, μαζί με άλλα οχήματα και πυροβολικό.

Τα ίδια έγγραφα ανέφεραν επίσης ότι η Ουκρανία αντιμετώπιζε οξείες ελλείψεις σε αντιαεροπορικά μέσα, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα εάν οι δυνάμεις του Κιέβου προχωρήσουν γρήγορα και χρειαστούν προστασία από αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Με πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία: Δορυφορική εικόνα δείχνει τη Νοβοφεντορίβκα με σημειωμένα χαρακώματα, εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, στην περιοχή Ζαπορίζια, Ουκρανία, 11 Απριλίου 2023/Capella Space/Handout via REUTERS

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back