ΚΟΣΜΟΣ

Η οργή των αγροτών αυξάνεται σε όλη την Ευρώπη

Εικόνα του άρθρου Η οργή των αγροτών αυξάνεται σε όλη την Ευρώπη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/01/2024, 11:39
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ευρωπαίοι αγρότες είναι εξοργισμένοι. Από την Ολλανδία μέχρι τη Ρουμανία, την Πολωνία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ελλάδα, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους, ενισχύοντας τους φόβους των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ότι αυτό το κίνημα διαμαρτυρίας θα μπορούσε να εξαπλωθεί, όπως αυτό που συγκλόνισε τη Γαλλία το 2018-2019 με την κρίση των «κίτρινων γιλέκων». 

Οι κινητοποιήσεις αυτές, ενώ η καθεμία προέκυψε για τους δικούς της λόγους ή συνδέεται με εθνικές αποφάσεις (υψηλότεροι φόροι στο ντίζελ, ανταγωνισμός από τις ουκρανικές εισαγωγές, μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων, περιορισμός των εκπομπών αζώτου ή αερίων του θερμοκηπίου, περισσότερες εκτάσεις που πρέπει να μείνουν σε αγρανάπαυση για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας), έρχονται σε μια περίοδο τεταμένων συζητήσεων στις Βρυξέλλες.

Σε κάθε γωνιά της Ευρώπης έχουν ξεσπάσει αντιδράσεις κατά της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, μια δέσμη μέτρων που έχει σχεδιαστεί για να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να συμμορφωθεί με τη Συμφωνία του Παρισιού και να περιορίσει τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Οι δημοσκοπήσεις έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι έχουν βαρεθεί τους περιορισμούς που συνδέονται με την περιβαλλοντική μετάβαση και η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται αυτή τη δυσαρέσκεια. 

Οι αγρότες έχουν βγει στους δρόμους για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους με τις ρυθμιστικές «νόρμες που έρχονται από τις Βρυξέλλες».

Η Γαλλία θα επιδιώξει αυτή την εβδομάδα μια απόφαση για την αλλαγή των περιβαλλοντικών κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις γεωργικές εκτάσεις που πρέπει να παραμείνουν σε αγρανάπαυση σύμφωνα με τους νέους κανόνες για τη βιοποικιλότητα, προκειμένου να βοηθήσει τους αγρότες της χώρας, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Γεωργίας.

Η γαλλική κυβέρνηση δίνει μάχη για να προσπαθήσει να περιορίσει τις πανεθνικές διαμαρτυρίες των αγροτών, οι οποίοι ζητούν καλύτερες αμοιβές και συνθήκες διαβίωσης, με πολλούς να συγκλίνουν στο Παρίσι τη Δευτέρα.

Οι Βέλγοι αγρότες ξεκίνησαν επίσης διαμαρτυρία τη Δευτέρα, με πολλούς αγρότες σε όλη την Ευρώπη να διαμαρτύρονται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κάνει αρκετά για να τους βοηθήσει απέναντι στον διεθνή ανταγωνισμό και την παγκοσμιοποίηση.

Τις τελευταίες εβδομάδες, παρόμοιες διαμαρτυρίες αγροτών έχουν επίσης ξεφυτρώσει σαν μανιτάρια στη Γερμανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τις Κάτω Χώρες.

Με πληροφορίες από Le Monde, Reuters

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back