Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

H οδός ενός φιλολόγου (και όχι μόνο)

Εικόνα του άρθρου H οδός ενός φιλολόγου (και όχι μόνο)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/06/2022, 11:41
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Ο Δημήτρης, ο Τάκης Σιωμόπουλος, γεννήθηκε το 1907 στην Ψήνα της Δωδώνης, παιδί παπά, με επτά ακόμα αδέρφια. Έμελλε να γίνει ένας από τους πιο σημαντικούς κριτικούς λογοτεχνίας και ποιητές στην Ελλάδα και να συνδέσει το όνομα και τα γραπτά του με τη σημαντική γιαννιώτικη παρακαταθήκη των γραμμάτων.

Το 1922 πήρε μέρος σε πανελλήνιο διαγωνισμό ποίησης, στην κριτική επιτροπή του οποίου ήταν μεταξύ άλλων ο Τέλος Άγρας και βραβεύτηκε, ενώ το ποίημα του δημοσιεύτηκε στο αθηναϊκό περιοδικό «Πολιτισμός».

Σπούδασε στη Φιλοσοφική Αθήνας και γνωρίστηκε με τον Γιοσέφ Ελιγιά, αλλά και τους Κόντογλου, Βάρναλη κ.α.

Το 1931 επέστρεψε ως καθηγητής στα Γιάννενα. Ήταν ο συνεκδότης του περιοδικού «Ελλοπία» που κυκλοφόρησε μεταξύ 1930-’31 στα Ιωάννινα, μαζί με τον Πάνο Φάντη.


Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

Στην κατοχή ήταν μέλος του ΕΑΜ και ταυτόχρονα, δημοσίευε μελέτες όπως για την «Ηλιογέννητη» του Παλαμά, αλλά και δικά του έργα όπως το «Τραγούδι της ζωής». Το 1947 απολύεται από καθηγητής και εξορίζεται στην Ικαρία πληρώνοντας την «ελληνική δημοκρατία» της εποχής…

Επέστρεψε στην εκπαίδευση το 1950 και συνεχίζει τις ερευνητικές του δημοσιεύσεις, πάνω στην ποίηση και λογοτεχνία, με πραγματείες και αναλύσεις για τον Σολωμό, τη νεοελληνική ποίηση, με μεταφράσεις έργων του Οράτιου, δοκίμια για τον Σεφέρη κ.α. Ταυτόχρονα, παρέμενε ενεργό μέλος λογοτεχνικών περιοδικών και επετηρίδων, στα Γιάννενα και εκτός αυτών.

Ο Σιωμόπουλος πέθανε το 1989.

Το όνομά του φέρει ένας δρόμος των Ιωαννίνων, κάθετος στη Γ. Παπανδρέου.

ΣΧΟΛΙΑ
perastikos
Υπάρχει κι άλλη οδός στα Γιάννενα, η οδός Γυμνασιάρχη Σιωμόπουλου (που σκοτώθηκε από Τσάμηδες στην Παραμυθιά το 1943). Στους Αμπελόκηπους, πίσω από το MrBill
Ελένη
Προς perastikos Θα διορθώσω ελαφρά το κείμενο σας . Ο γυμνασιάρχης Κ. Σιωμοπουλος σκοτώθηκε το1943 στην Παραμυθιά από τους Γερμανούς. Είναι η γνωστή εκτέλεση των 49 ( με προδοσία Τσιαμηδων.). ( Δεν γνώριζα ότι υπάρχει δρόμος με το όνομα του στα Γιάννενα.) Σημ: δεν μπορώ να βάλω εγκλιτικους τόνους.
perastikos
Γνώμη μου: Προσθέσατε πληροφόρηση. Δεν το βλέπω σαν διόρθωση. Στην ιστορία μετρά ποιο ήταν το "κρυμμένο" δάκτυλο που πάτησε τη σκανδάλη. Η ουσία είναι ότι και οι δυο, με ίδιο επώνυμο.. και οι δυο εκπαιδευτικοί... "πλήρωσαν" με τη ζωή τους, για ιδεολογικές καταστάσεις/εκφάνσεις της ζωής. (Εννοώ = το φορτίο της ζωής, γιατί ο ένας εκτελέστηκε κι ο άλλος ταλαιπωρήθηκε βαριά εν ζωή.
perastikos
copy kai paste apo to iadiktyo\ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΩΝ 49 ΠΡΟΚΡΙΤΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ, 29 - 9 -1943 Στη διάρκεια της τριπλής κατοχής για τη Θεσπρωτία, Ιταλικής, Γερμανικής, Μουσουλμανικής, η Παραμυθιά έζησε τις πιο εφιαλτικές και τραγικές στιγμές στη μακραίωνη ιστορία της. Η πιο αποφράδα ημέρα ήταν εκείνη που ξημέρωσε στις 29-9-1943. Το σχέδιο αποκεφαλισμού του ηγετικού στοιχείου της πόλης είχε καταστρωθεί από καιρό, το είχε καταστρώσει το λεγόμενο "Τοπικό Συμβούλιο" που συνήλθε τότε υπό την προεδρία του μουσουλμάνου Νουρί Μπέη Ντίνο. Αρχιτέκτονας της μεγάλης συμφοράς ο Μαζάρ Ντίνο "αδελφός του προηγούμενου και αρχηγός των μουσουλμανικών αποσπασμάτων". Τη νύχτα της 27ης Σεπτεμβρίου 1943 αποσπάσματα ένοπλων μουσουλμάνων με επικεφαλής Γερμανό αξιωματικό συνέλαβαν 53 άνδρες κάθε ηλικίας. Η έναρξη των συλλήψεων δόθηκε με τη ρίψη φωτοβολίδων, ενώ ταυτόχρονα η πόλη βούιζε από τους θρήνους γυναικών και παιδιών. Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στις υπόγειες αίθουσες του Δημοτικού Σχολείου. Σαν αιτιολογία προβάλλεται το γεγονός του φόνου έξι Γερμανών στρατιωτών στη θέση "Σκάλα" της Παραμυθιάς που τη φρουρούσαν αντάρτες του Ε.Δ.Ε.Σ. του λόχου Ποπόβου. Οι δυνάμεις κατοχής είχαν ήδη θυροκολλήσει από τις 17-9-1943 στο οίκημα που στεγάζονταν τα γραφεία της τότε Κοινότητας Παραμυθιάς ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν ότι "...για κάθε δολοφονία ή τραυματισμό
Ελένη
Προς perastikos Με καθυστέρηση διάβασα τα σχόλια σας . Θα σας δώσω μια πληροφορία ακόμη. Ο Κ. Σιωμοπουλος , γυμνασιάρχης Παραμυθιάς και ο Τάκης Σιωμοπουλος ήταν αδέλφια. Ο Κώστας ήταν ο μεγαλύτερος, ο Τάκης ο μικρότερος.
περαστικός
Εντυπωσιακή πληροφορία. Ο ένας αδελφός επέλεξε κατά κάποιο τρόπο την πορεία του, Που ήταν δύσκολη. Ο άλλος αδελφός, νομίζω από τη συγκυρία των πραγμάτων-στιγμών (δεν ξέρω όλη την ιστορία, οπότε μπορεί και να αυθαδιάζω). Κι οι δυο, σαν να είχαν ραντεβού με τη μοίρα!
Ελένη
Προς περαστικον Ο Κώστας είχε σίγουρα ραντεβού με τη μοίρα, τελεσίδικο μάλιστα. ( Ο Τάκης στάθηκε πιο τυχερός. Έτσι έλεγε ο ίδιος )
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back