ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Η οδός από την οποία λείπει ένα «λ»

Εικόνα του άρθρου Η οδός από την οποία λείπει ένα «λ»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/01/2018, 17:19
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Ο Σπυρίδων Καλλιάφας ήταν ακαδημαϊκός, καταγόμενος από τη Δρόβιανη της Βόρειας Ηπείρου. Ο δρόμος δίπλα ακριβώς στην Ζωσιμαία Ακαδημία που φέρει το όνομά του, είναι ένας από τους πιο πολυσύχναστους των Ιωαννίνων, κάθετος στη Δωδώνης. Και του λείπει ένα… λάμδα.

Ο Καλλιάφας γεννήθηκε στη Δρόβιανη το 1885 και πέθανε στην Αθήνα το 1964. Τελείωσε τη Φιλοσοφική Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στα παιδαγωγικά και τη φιλοσοφία, στη Ζυρίχη. Στα Γιάννενα υπηρέτησε το 1920 ως διευθυντής του Διδασκαλείου Ιωαννίνων (εξ ου και η παρουσία του μαζί με άλλους σχολάρχες στους δρόμους γύρω από την Ακαδημία) και συνέχισε τη σταδιοδρομία του στην Αθήνα. Υπήρξε από τους πλέον πολυγραφότατους ακαδημαϊκούς, αλλά και από τους πλέον συντηρητικούς, με θητεία (μεταξύ άλλων), ως εκπαιδευτικός σύμβουλος του μεταξικού καθεστώτος. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μπάμπης Νούτσος, αναφέρει χαρακτηριστικά για την εκλογή του Καλλιάφα στην έδρα της Παιδαγωγικής, στη Φιλοσοφική Αθηνών: «Θα υπηρετήσει με συνέπεια το μετεμφυλιακό κράτος και τους πολιτικούς φορείς της ελληνοχριστιανικής ιδεολογίας». 

Ο Καλλιάφας ήταν επίσης από τους απολογητές του αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα για το ρόλο που έπαιξε στη συνθηκολόγηση και στην Κατοχή, γεγονός που αποδίδεται και στις ιδιαίτερες σχέσεις του με τα Γιάννενα. Άλλωστε, το άγαλμα του αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα (και μητροπολίτη Ιωαννίνων νωρίτερα), βρίσκεται μερικά μέτρα πιο δίπλα, στο προαύλιο της Ακαδημίας.

Μια σχετική βιβλιογραφία και κειμενογραφία του Καλλιάφα υπάρχουν στο Εργαστήριο Ερευνών Νεοελληνικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων : http://www.kenef.phil.uoi.gr/en/dynamic/hepirus_books.php?Name_ID=2370.

ΣΧΟΛΙΑ
Ζαχαροπουλου Ελενη
Ειμαι ανηψια του Σπυριδωνα Καλλιαφα και ο ανωτερω εικονιζομενος ΔΕΝ ειναι ο Σπυριδων Καλλιαφας..... Παντως κι ο εικονιζομενος μου ειναι γνωστος φυσιογνωμικα, αλλα δε θυμαμαι που τον ξαναειδα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back