ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η Νότια Ευρώπη προετοιμάζεται για τη δεύτερη «καταιγίδα καύσωνα»

Εικόνα του άρθρου Η Νότια Ευρώπη προετοιμάζεται για τη δεύτερη «καταιγίδα καύσωνα»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/07/2023, 23:53
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η Νότια Ευρώπη προετοιμάζεται για δεύτερη καταιγίδα καύσωνα μέσα σε μια εβδομάδα, με την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία, μαζί με το Μαρόκο και άλλες μεσογειακές χώρες.

Ένας νέος αντικυκλώνας που εισήλθε στην περιοχή από τη βόρεια Αφρική την Κυριακή θα μπορούσε να ανεβάσει τις θερμοκρασίες πάνω από το ρεκόρ των 48,8°C που σημειώθηκε στη Σικελία τον Αύγουστο του 2021.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) δήλωσε ότι η επόμενη εβδομάδα θα μπορούσε να φέρει τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη σε έναν καύσωνα που ονομάστηκε «Χάροντας» από τον Έλληνα μυθολογικό βαρκάρη που μεταφέρει τις ψυχές στον κάτω κόσμο.

Η ανθρωπογενής κλιματική κρίση επιτείνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο, οδηγώντας σε πιο συχνές και πιο θανατηφόρες καταστροφές, από καύσωνες και πλημμύρες μέχρι πυρκαγιές.

Τη Δευτέρα, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός δήλωσε ότι ο πλανήτης βίωσε τις θερμότερες ημέρες που έχουν καταγραφεί ποτέ τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, μετά από έναν Ιούνιο που ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ σύμφωνα με τον ESA.

Η Ιταλία βίωσε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και επίπεδα υγρασίας την Κυριακή σε αυτό που ο μετεωρολογικός ιστότοπος ILMeteo.it περιέγραψε ως «καταιγίδα καύσωνα», και η κατάσταση θα ενταθεί με την άφιξη από την ερχόμενη εβδομάδα ενός άλλου αντικυκλώνα που θα ωθήσει τον υδράργυρο σε πιθανά υψηλά επίπεδα των 47°C στις νότιες περιοχές της Σαρδηνίας και 45°C ή 46°C σε τμήματα της Απουλίας και της Σικελίας.

Η Ιταλία είναι μία από τις πιο ευάλωτες ευρωπαϊκές χώρες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με ακραία καιρικά φαινόμενα τους τελευταίους 13 μήνες να ευθύνονται για περισσότερους από 50 θανάτους.

Στην Ελλάδα, η καυτή ζέστη ανάγκασε την Ακρόπολη να κλείσει προσωρινά μεταξύ 11.30 π.μ. και 5.30 μ.μ. για να προστατευθούν οι τουρίστες από τις επικίνδυνες θερμοκρασίες, τον κίνδυνο αφυδάτωσης και ηλίασης.

Οι συνέπειες ενός νέου ρεκόρ καύσωνα που θα συμβεί πολύ σύντομα θα είναι βαθιές και επικίνδυνες, προσθέτουν οι επιστήμονες. Περισσότεροι από 61.000 άνθρωποι υπολογίζεται  ότι έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα των ραγδαίων θερμοκρασιών που έπληξαν την Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι.

Με πληροφορίες από Guardian



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back