Κοντά στο πρώτο της συνέδριο βρίσκεται η Νέα Αριστερά, στις 7-10 Νοεμβρίου στο ΣΕΦ, στην Αθήνα.
Η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη και ο συντονιστής της οργάνωσης των Ιωαννίνων, Φιλήμων Καραμήτσος, μίλησαν γι αυτούς τους πρώτους μήνες ύπαρξης του κόμματος και τις προοπτικές στο συνέδριο και μετά από αυτό.
Ο κ. Καραμήτσος τόνισε μεταξύ άλλων ότι η περιοχή των Ιωαννίνων και τα ζητήματά της εκπροσωπούνται και αναδεικνύονται από την κα Τζούφη στη Βουλή (παρατέθηκε και η δραστηριότητά της στο κοινοβούλιο) και πως, μπορεί μεν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να μην ήταν καλό, αλλά στην περιοχή των Ιωαννίνων «φάνηκε ότι η Νέα Αριστερά Ιωαννίνων μπόρεσε να απευθυνθεί σε ευρύτερα ακροατήρια και να συναντηθεί με τις ανησυχίες, την αγωνία και τις προσδοκίες της γιαννιώτικης κοινωνίας».
Στις 3 Νοεμβρίου θα γίνει η συνέλευση των Ιωαννίνων την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, στην οποία ο κ. Καραμήτσος κάλεσε όλες και όλους «που πιστεύουν και θέλουν να συμμετέχουν σε ένα διαφορετικό υπόδειγμα για το τι σημαίνει πολιτική συμμετοχή στο σήμερα, σε ένα κόμμα ανοιχτό και ταυτόχρονα συγκροτημένο και μαχητικό, ένα κόμμα θεσμών και συνειδητών μελών».
Η κα Τζούφη από την πλευρά της είπε ότι «το συνέδριο μας επιδιώκει να θεμελιώσει τη Νέα Αριστερά ως δημοκρατικό, πολυφωνικό και συμπεριληπτικό κόμμα» και ότι πρακτικά, ξεκινάει η «πορεία ίδρυσης και συγκρότησης του κόμματός μας, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα λειτουργούμε σε ένα ιδιότυπο καθεστώς μιας κοινοβουλευτικής ομάδας και μιας οργανωτικής δομής χωρίς μόνιμα χαρακτηριστικά».
Στόχος, όπως τον περιέγραψε η κα Τζούφη είναι «το συνέδριο να αφορά την κοινωνία» και να καλυφθεί «ένα τεράστιο πολιτικό κενό που υπάρχει στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Κενό που δε μπορεί να καλυφθεί ούτε από το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη, ούτε φυσικά από τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει οδηγηθεί στον ευτελισμό και την απαξίωση».
Είπε ακόμα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο ως κόμμα της Αριστεράς, ως όχημα που μπορεί να εκφράσει τη φωνή των πολλών. Αλλά και ως κόμμα που μπορεί να διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας», συμπληρώνοντας ότι «για το ΣΥΡΙΖΑ και τον ευρύτερο χώρο, το ‘φαινόμενο Κασσελάκη’ ήταν καταστροφικό. Όπως καταστροφική ήταν η επιλογή όσων υποστήριξαν και σιγόνταραν το φαινόμενο αυτό. Η ζημιά υπερβαίνει τα κομματικά όρια, απαξιώνοντας έναν ολόκληρο πολιτικό χρόνο και ακυρώνοντας την προοπτική η Αριστερά να πρωταγωνιστήσει στα πολιτικά πράγματα της χώρας».