ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η NASA με ένα βίντεο υπόσχεται ένα συναρπαστικό 2024

Εικόνα του άρθρου Η NASA με ένα βίντεο υπόσχεται ένα συναρπαστικό 2024
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/12/2023, 12:00
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η επιστημονική προσεδάφιση στη Σελήνη, η επίδειξη αθόρυβων υπερηχητικών αεροσκαφών και η εκτόξευση δύο νέων δορυφόρων για το κλίμα της Γης, καθώς και μια αποστολή στην Ευρώπη, ένα από τα παγωμένα φεγγάρια του Δία, είναι μερικά μόνο από τα ορόσημα που έχει προγραμματίσει για το 2024  η NASA και έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο παρουσιάζονται ορισμένες από τις δεκάδες αποστολές και διάφορα πρότζεκτ που έχει προγραμματίσει για τη νέα χρονιά.


Η πιο πολυαναμενόμενη αποστολή του 2024 θα είναι η πτήση Artemis II που θα στείλει τέσσερις αστροναύτες σε μια πτήση κοντά στο φεγγάρι, πλησιάζοντας σε απόσταση μόλις 80 μιλίων από την επιφάνειά του.

Στη φωτογραφία οι τέσσερις αστροναύτες Reid Wiseman, Victor Glover, Christina Hammock Koch και Jeremy Hansen θα περιηγηθούν γύρω από τη Σελήνη με το Artemis II, την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στην πορεία της NASA για την καθιέρωση μιας μακροπρόθεσμης παρουσίας στη Σελήνη για την επιστήμη και την εξερεύνηση μέσω του Artemis



Επίσης η αμερικανική διαστημική υπηρεσία θα στείλει στη σεληνιακή επιφάνεια το 2024 το VIPER (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover). Το ρόβερ, που έχει περίπου το μέγεθος ενός αμαξιδίου του γκολφ, θα εξερευνήσει τον Νότιο Πόλο της σελήνης για υδάτινο πάγο, έναν ζωτικό πόρο για τα πληρώματα που θα τον επισκεφθούν αργότερα και ο οποίος θα μπορούσε επίσης να μετατραπεί σε καύσιμο για την τροφοδοσία πυραύλων από τη σεληνιακή επιφάνεια σε μακρινούς πλανήτες. Η αποστολή VIPER επρόκειτο να ξεκινήσει φέτος, αλλά η NASA αποφάσισε να την καθυστερήσει για να κάνει περισσότερες δοκιμές στο σύστημα προσγείωσης του διαστημοπλοίου.

Η NASA έχει επίσης έντονο ενδιαφέρον να δει την SpaceX να πετυχαίνει την πρώτη τροχιακή πτήση του Starship, του ισχυρότερου συστήματος διαστημικών πτήσεων που υπήρξε ποτέ και το οποίο θα μπορούσε να μεταφέρει τους πρώτους ανθρώπους στον Άρη σε μια αποστολή που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ενδεχομένως στη δεκαετία του 2030. 

Το Starship, που αποτελείται από τον εκτοξευτή Super Heavy πρώτου σταδίου και το διαστημόπλοιο Starship δεύτερου σταδίου, πραγματοποίησε δύο δοκιμαστικές πτήσεις φέτος, αλλά και τις δύο φορές απέτυχε να φτάσει σε τροχιά. Μια τρίτη δοκιμή αναμένεται να πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες.

Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb θα συνεχίσει την πρωτοποριακή του έρευνα στο βαθύ διάστημα και νέα πληρώματα θα φτάσουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για να συνεχίσουν τις επιστημονικές μελέτες σε συνθήκες μικροβαρύτητας περίπου 250 μίλια πάνω από τη Γη.

Στο σύνδεσμο εδώ μπορείτε να δείτε ορισμένα από αυτά που δεν αναφέρονται στο βίντεο.

Φωτογραφία: NASA

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back