ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η «Μόνα Λίζα» αποκάλυψε άλλο ένα μυστικό

Εικόνα του άρθρου Η «Μόνα Λίζα» αποκάλυψε άλλο ένα μυστικό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/11/2023, 19:29
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Χρησιμοποιώντας ακτίνες Χ για να κοιτάξουν στη χημική δομή ενός μικροσκοπικού ίχνους χρώματος του διάσημου έργου τέχνης, οι επιστήμονες απέκτησαν νέα στοιχεία για τις τεχνικές που χρησιμοποίησε ο Λεονάρντο ντα Βίντσι για να ζωγραφίσει το πρωτοποριακό πορτρέτο της γυναίκας με το εξαιρετικά αινιγματικό χαμόγελο.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Chemical Society, υποδηλώνει ότι ο διάσημος περίεργος, μορφωμένος και εφευρετικός Ιταλός δάσκαλος της Αναγέννησης μπορεί να είχε ιδιαίτερα πειραματική διάθεση όταν ξεκίνησε να ζωγραφίζει τη «Μόνα Λίζα» στις αρχές του 16ου αιώνα.

Η συνταγή λαδομπογιάς που χρησιμοποίησε ο Λεονάρντο ως βασική στρώση για να προετοιμάσει τον πίνακα από ξύλο λεύκας φαίνεται ότι ήταν διαφορετική για τη «Μόνα Λίζα», με τη δική της ξεχωριστή χημική υπογραφή, ανακάλυψε η ομάδα επιστημόνων και ιστορικών τέχνης στη Γαλλία και τη Βρετανία.

«Ήταν κάποιος που του άρεσε να πειραματίζεται και κάθε ένας από τους πίνακές του είναι εντελώς διαφορετικός τεχνικά», δήλωσε ο Βίκτορ Γκονζάλες, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και χημικός στον κορυφαίο ερευνητικό οργανισμό της Γαλλίας, το CNRS. Ο Γκονζάλες έχει μελετήσει τις χημικές συνθέσεις δεκάδων έργων του Λεονάρντο, του Ρέμπραντ και άλλων καλλιτεχνών.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές βρήκαν μια σπάνια ένωση, τον πλουμπονακρίτη, στην πρώτη στρώση χρώματος του πίνακα. Η ανακάλυψη, δήλωσε ο Γκονζάλες, επιβεβαίωσε για πρώτη φορά αυτό που οι ιστορικοί τέχνης είχαν προηγουμένως μόνο υποθέσει: ότι ο Λεονάρντο πιθανότατα χρησιμοποίησε σκόνη οξειδίου του μολύβδου για να «δέσει» και να βοηθήσει στο στέγνωμα της μπογιάς του όταν άρχισε να εργάζεται πάνω στο πορτρέτο.

Το ίχνος χρώματος από το βασικό στρώμα της «Μόνα Λίζα» που αναλύθηκε ήταν ελάχιστα ορατό με γυμνό μάτι, δεν ήταν μεγαλύτερο από τη διάμετρο μιας ανθρώπινης τρίχας και προερχόταν από το πάνω δεξί άκρο του πίνακα.

Οι επιστήμονες εξέτασαν την ατομική δομή του χρησιμοποιώντας ακτίνες Χ σε ένα σύγχροτρον, ένα μεγάλο μηχάνημα που επιταχύνει τα σωματίδια σχεδόν στην ταχύτητα του φωτός. Αυτό τους επέτρεψε να διαλευκάνουν τη χημική σύσταση του στίγματος. Ο πλουμπονακρίτης είναι ένα υποπροϊόν του οξειδίου του μολύβδου, επιτρέποντας στους ερευνητές να πουν με μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι ο Λεονάρντο πιθανώς χρησιμοποίησε τη σκόνη στη συνταγή της μπογιάς του.

«Ο πλουμπονακρίτης είναι πραγματικά ένα δακτυλικό αποτύπωμα της συνταγής του», δήλωσε ο Γκονζάλες. «Είναι η πρώτη φορά που μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε χημικά».

Με πληροφορίες από ΑΡ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back