ΕΛΛΑΔΑ

Η «μετά Τσίπρα» εποχή, η μετάβαση και οι υποψήφιοι

Εικόνα του άρθρου Η «μετά Τσίπρα» εποχή, η μετάβαση και οι υποψήφιοι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/06/2023, 18:47
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας παραιτήθηκε, μετά από 15 χρόνια στη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο διάστημα αυτό πρόλαβε να δει το κόμμα του να μετασχηματίζεται, από μια οργάνωση με αναφορά κυρίως στην ανανεωτική «ευρωαριστερά», σε κόμμα εξουσίας.

Ο ίδιος είπε ότι έγινε ο πρώτος αριστερός πρωθυπουργός στην Ελλάδα, τίτλο που ίσως θα διεκδικούσε και ένας ακόμα, στο παρελθόν. Η διακυβέρνησή του δεν συνδέθηκε τόσο με την αριστερά καθαυτή, όσο με το κέντρο και το θολό πολιτικό χώρο της «κεντροαριστεράς», η οποία ακμάζει όταν είναι στην εξουσία και υποφέρει όταν είναι εκτός αυτής-ανεξαρτήτως πολιτικής ταυτότητας του πρωθυπουργού.

Η «έξοδος» του κ. Τσίπρα αφήνει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια μεταβατική κατάσταση, με πολύ χαμηλό –για κόμμα εξουσίας- ποσοστό, χωρίς πολιτική στρατηγική και με μια ήττα που δύσκολα «χωνεύεται». Ο κ. Τσίπρας ήταν και μια εύκολη δικαιολογία για «φίλους» και «εχθρούς» και, ειδικά τα τελευταία 8 χρόνια, έγινε στόχος του συστήματος, στο οποίο αποπειράθηκε και ο ίδιος να διοικήσει, με τρόπο που πάρα πολλές φορές ξεπέρασε το όριο της ευπρέπειας, του ψέματος και της στρεψοδικίας. Αποτέλεσε την προσωποποίηση μιας κινδυνολογίας χωρίς όριο, ανάλογη με αυτή που συνόδευε τον Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι το 1981. Οι ομοιότητες σταματούν εδώ.

Τώρα, αναμένονται ριζικές αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ (sic), οι οποίες ίσως φτάσουν ακόμα και στο όνομα. Η πολιτική κατεύθυνση είναι ζητούμενη, το πρόγραμμα, η θέση στο πολιτικό γήπεδο και φυσικά ο/η επικεφαλής.

Μια πρώτη συζήτηση φέρει την Όλγα Γεροβασίλη ως μεταβατική πρόεδρο στην κοινοβουλευτική ομάδα, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εσωκομματικές διεργασίες, με συνέδριο και ενδεχόμενα, με εκλογή προέδρου από τη βάση.

Ως πιθανοί-ες υποψήφιοι-ες προαλείφονται οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Αλέξης Χαρίτσης, Έφη Αχτσιόγλου, με την τελευταία να θεωρείται και ένα πιθανό φαβορί, αν τελικά αποφασίσει να μπει στην «κούρσα».

«Η προοδευτική παράταξη του τόπου, όπως πάντα στην ιστορία, θα είναι οδηγός σε αυτή τη συλλογική την εθνική προσπάθεια. Και ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ που θα την εκφράζει αυτή τη μεγάλη παράταξη, μπορεί να γίνει ξανά η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο».

Με αυτά τα λόγια, έκλεισε η «εποχή Τσίπρα» στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back