Λυκ πίσω
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η Meta αντιμέτωπη με έρευνα της ΕΕ για τις πολιτικές παιδικής προστασίας

Εικόνα του άρθρου Η Meta αντιμέτωπη με έρευνα της ΕΕ για τις πολιτικές παιδικής προστασίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/05/2024, 21:10
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η Meta, η μητρική εταιρεία των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Instagram θα διερευνηθούν για πιθανές παραβιάσεις των κανόνων της ΕΕ σχετικά με το διαδικτυακό περιεχόμενο που αφορούν την ασφάλεια των παιδιών, δήλωσαν οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ την Πέμπτη, μια κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλά πρόστιμα.

Οι εταιρείες τεχνολογίας καλούνται να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση του παράνομου και επιβλαβούς περιεχομένου στις πλατφόρμες τους, σύμφωνα με την πράξη-ορόσημο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), η οποία τέθηκε σε ισχύ πέρυσι.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να ξεκινήσει διεξοδική έρευνα για το Facebook και το Instagram λόγω ανησυχιών ότι δεν είχαν αντιμετωπίσει επαρκώς τους κινδύνους για τα παιδιά. Η Meta υπέβαλε έκθεση αξιολόγησης κινδύνων τον Σεπτέμβριο.

«Η Επιτροπή ανησυχεί ότι τα συστήματα τόσο του Facebook όσο και του Instagram, συμπεριλαμβανομένων των αλγορίθμων τους, μπορεί να διεγείρουν συμπεριφορικούς εθισμούς στα παιδιά, καθώς και να δημιουργήσουν τα λεγόμενα ‘φαινόμενα λαγότρυπας’», ανέφερε το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ σε ανακοίνωσή του.

«Επιπλέον, η Επιτροπή ανησυχεί επίσης για τις μεθόδους διασφάλισης και επαλήθευσης της ηλικίας που εφαρμόζει η Meta». Οι ανησυχίες της ρυθμιστικής αρχής αφορούν την πρόσβαση των παιδιών σε ακατάλληλο περιεχόμενο.

Η Meta δήλωσε ότι διαθέτει ήδη μια σειρά από διαδικτυακά εργαλεία για την προστασία των παιδιών.

«Θέλουμε οι νέοι να έχουν ασφαλείς, κατάλληλες για την ηλικία τους εμπειρίες στο διαδίκτυο και έχουμε περάσει μια δεκαετία αναπτύσσοντας περισσότερα από 50 εργαλεία και πολιτικές που έχουν σχεδιαστεί για την προστασία τους», δήλωσε εκπρόσωπος της Meta.

«Αυτή είναι μια πρόκληση που αντιμετωπίζει ολόκληρος ο κλάδος και ανυπομονούμε να μοιραστούμε λεπτομέρειες της εργασίας μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Η Meta βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο της ΕΕ σχετικά με την προεκλογική παραπληροφόρηση, μια βασική ανησυχία ενόψει των κρίσιμων εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον επόμενο μήνα. Οι παραβιάσεις της DSA μπορούν να οδηγήσουν σε πρόστιμα που φτάνουν το 6% του ετήσιου παγκόσμιου κύκλου εργασιών μιας εταιρείας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3