Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η μέρα που αγοράσαμε «Φτηνά Τσιγάρα»

Εικόνα του άρθρου Η μέρα που αγοράσαμε «Φτηνά Τσιγάρα»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/01/2018, 11:57
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πριν από 16 ακριβώς χρόνια, βγήκε στα ελληνικά σινεμά μια σημαδιακή ταινία για τη νέα περίοδο του ελληνικού κινηματογράφου: Τα «Φτηνά τσιγάρα» ήταν μια δημιουργία του Ρένου Χαραλαμπίδη, σε συνεργασία με τον Γιώργο Μπακόλα στο σενάριο και έμελλε να επανακαθορίσει τον τρόπο με τον οποίο το ελληνικό σινεμά αντιμετωπίζει τον εαυτό του, με πολύ απλό τρόπο.

Κάπου ανάμεσα στον έρημο αθηναϊκό Αύγουστο και το μικρό σουρεαλισμό των διαφόρων στεκιών και προσωπικοτήτων της Αθήνας, ένας άνεργος, ο Νίκος, είναι το επίκεντρο μιας παρέας περίεργων (=των φίλων που όλοι έχουμε).

Σε κάποια φάση γνωρίζει (σε τηλεφωνικό θάλαμο) τη Σοφία (την Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους), για ένα ιδιότυπο one night stand και τα πράγματα παίρνουν το δρόμο τους, όχι όμως με το συνηθισμένο τρόπο.

Γύρω τους, δραστηριοποιείται το ανφαν γκατέ της αθηναϊκής γειτονιάς: ο Άλκης Παναγιωτίδης, ένας ζόρικος life coach, ο Κώστας Τσάκωνας, νευρικός κυνηγός του έρωτα, καθώς επίσης και άλλοι καρατερίστες όπως ο Αντρέας Νάτσιος, ο Μάνος Βακούσης, ο ομοσπονδιακός εκλέκτορας Τάκης Σπυριδάκης, ο Μιχάλης Ιατρόπουλος κ.α.

Η ταινία έμεινε στην ιστορία για κάποιες σεκάνς, όπως η γυμναστική παραδοχή του μακαρίτη πλέον Κώστα Τσάκωνα ή τις παροτρύνσεις του Παναγιωτίδη, όπως επίσης και τις αυγουστιάτικες συζητήσεις των δύο πρωταγωνιστών.

Δεκάξι χρόνια μετά, οι συντελεστές είναι… αλλού. Κάποιοι, όπως ο ίδιος ο Χαραλαμπίδης, μοιάζουν να είναι μακριά και από το πνεύμα της ταινίας. Αλλά στο κάτω κάτω, πού αλλού θα μπορούσαν να βρεθούν πιο εμπεριστατωμένες αναλύσεις για τα άλατα στη σπονδυλική στήλη;


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back