Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Η κυβέρνηση παραδέχθηκε την ύπαρξη των εγκλωβισμένων στον Έβρο

Εικόνα του άρθρου Η κυβέρνηση παραδέχθηκε την ύπαρξη των εγκλωβισμένων στον Έβρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/08/2022, 22:18
ΕΛΛΑΔΑ

Τελικά η κυβέρνηση αναγνώρισε την ύπαρξη των 38 μεταναστών που εγκλωβίστηκαν σε νησίδα στον Έβρο, δια στόματος του αρμόδιου υπουργού Νότη Μηταράκη. Ο κ. Μηταράκης σε δήλωσή του αναφέρει το εξής:

«Βρέθηκε μία ομάδα 38 μεταναστών. Τριαναπέντε Σύριοι και τρεις Παλαιστίνιοι που εισήλθαν στο ελληνικό έδαφος. Κατά δήλωσή τους για πρώτη φορά εισήλθαν στο ελληνικό έδαφος στις 14/8, κρύφτηκαν για μία ημέρα, μετά έστειλαν το στίγμα τους. Όταν το στίγμα τους βρέθηκε από τις ελληνικές αρχές, αμέσως κινητοποιήθηκαν, βρέθηκε το γκρουπ, μεταφέρθηκε εδώ στο φυλάκιο, παρείχαμε ιατρική περίθαλψη, είναι όλοι πολύ καλά στην υγεία τους. Μια γυναίκα η οποία είναι εγκυμονούσα μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο. Χαίρουν καλής κατάστασης υγείας».

Οι άνθρωποι που βρέθηκαν ανάμεσα στις σκοπιμότητες τουρκικού και ελληνικού κράτους, δήλωσαν ότι προωθήθηκαν στη νησίδα από την τουρκική στρατοχωροφυλακή, η οποία μεταχειρίζεται τέτοιες απαράδεκτες μεθόδους, εις βάρος ανθρώπων, στα σύνορα με την Ελλάδα.

Από την άλλη, οι ελληνικές αρχές που βρίσκονται συνεχώς υπό καταγγελίες και κατηγορίες (που πολλές επιβεβαιώνονται) για παράνομα pushbacks, δηλώνουν τώρα ότι η υπόθεση των εγκλωβισμένων μεταναστών είναι υπαρκτή.

Κατά τον κ. Μηταράκη είναι αληθινή και η απώλεια ενός πεντάχρονου παιδιού, που οι ίδιοι οι μετανάστες ανέφεραν ότι πέθανε από τσίμπημα σκορπιού. «Προκύπτει από τις καταθέσεις, ότι ένα παιδί 5 ετών έχασε τη ζωή του σε τουρκικό έδαφος και αυτό είναι πραγματικά δυσάρεστο. Θα κινηθούμε μέσω του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθρού Ημισελήνου, ώστε να μπορέσει να βρεθεί το σώμα του παιδιού στην τουρκική νησίδα και να έρθει να ταφεί με αξιοπρέπεια από την οικογένειά του».

Κάπως έτσι, εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα ξανά φίλια στην κυβέρνηση ΜΜΕ και δημοσιογράφοι, καθώς και ο «παρακομματικός» μηχανισμός της κυβέρνησης στα social media που έσπευσαν να αμφισβητήσουν τις καταγγελίες για τον εγκλωβισμό των μεταναστών, αλλά και το θάνατο του παιδιού. Ακόμα και αποσπασμένοι-ες σε κρατικούς φορείς δημοσιογράφοι με αναρτήσεις τους στα social media αμφισβήτησαν (όχι κομψά…) την ύπαρξη της υπόθεσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ακροδεξιά Εθνική Δημιουργία κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο «για την απολύτως κατασκευασμένη, όπως αποδείχθηκε, ιστορία για ένα δήθεν νεκρό παιδί που δήθεν έμενε άταφο σε κάποια νησίδα του Έβρου στην οποία υπήρχαν σύμφωνα με το μύθευμα δήθεν αποκλεισμένοι λαθρομετανάστες»...

«Σύμφωνα με ενημέρωση της Ελληνικής Αστυνομίας, βρέθηκαν οι μέχρι χθες "ανύπαρκτοι" που είχαν εγκλωβιστεί σε νησίδα στον Έβρο», σχολιάζουν σε κοινή δήλωση τους οι Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιώργος Ψυχογιός και Νατάσα Γκαρά, θέτοντας ερωτήματα προς την κυβέρνηση.

Ειδικότερα, οι τομεάρχες Εξωτερικών και Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η βουλευτής Έβρου του κόμματος, ρωτούν την κυβέρνηση «πώς εξηγεί την αιφνίδια "ανακάλυψη" των ανθρώπων αυτών, όταν η ίδια, μέσω του αρμόδιου υπουργού Ν. Μηταράκη και επίσημων ανακοινώσεων της ΕΛΑΣ, διαβεβαίωνε ότι δεν είχε εντοπιστεί ανθρώπινη παρουσία στη νησίδα που ήταν εγκλωβισμένοι και επιτιθόταν με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που ανέδειξε το θέμα». Ρωτούν επίσης αν «θα ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τις διαρροές ότι επρόκειτο για fake news» ή «θα οχυρωθεί πίσω από δικολαβίες για τις ακριβείς συντεταγμένες στις οποίες την τάδε ώρα δεν υπήρχαν πρόσφυγες».

«Το τραγικό συμβάν στον Έβρο με τον πολυήμερο εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών σε νησίδα του ποταμού και την επιβεβαίωση του θανάτου ενός παιδιού, υποσημειώνουν τα τρωτά σημεία της μεταναστευτικής πολιτικής», σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής.
Γι' αυτό και, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωσή του, «προτίθεται να θέσει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο το περιστατικό προκειμένου να απαντηθεί κάτω από ποιες συνθήκες βρέθηκαν οι 38 Σύροι πρόσφυγες στη νησίδα, πώς συντελέστηκε ο πολυήμερος εγκλωβισμός τους εκεί, ποιες ήταν οι ενέργειες των υπηρεσιών του ελληνικού κράτους και ποια ήταν η στάση των τουρκικών αρχών».

 

(photo credit: Associated Press, P.Giannakouris)

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back